Блоговодител - кулинарен пътеводител

петък, 1 април 2016 г.

Селски хляб с маслини


Днес ще направим един много вкусен хляб, с хрупкава коричка и с маслини.

Домашно приготвен, за който е необходимо съвсем малко месене и е много подходящ и за начинаещи кулинари.
А уханието което се носи из цялата къща още докато се пече е неописуемо...








Разбира се, този хляб може да се приготви и без маслини, това оставям всеки да прецени според вкусът си, но ако го приготвите без маслини просто завишете леко солта.

И така, да започваме...

Рецепта:

400-600 гр. брашно /в зависимост от брашното което използвате/
1/2 кубче мая
1 ч.л. сол /равна/
1/2 ч.л. захар
100 гр. маслини /изчистени от костилките/
250 мл хладка вода


Начин на приготвяне:

Най-напред разтваряме маята със захарта във водата.
Пресяваме около 400 гр. брашно в по-дълбока купа, правим кладенче и в него прибавяме разтворената мая, солта и маслините.




С дървена лъжица разбъркваме всичко много добре. Тестото което трябва да се получи е лепнещо.




Покриваме с фолио и оставяме да втаса за 1 час.




След като е втасало, го изваждаме от купата върху набрашнена повърхност и доомесваме с още малко брашно, като тестото трябва да е съвсем леко лепнещо.




Поставяме го в малка тавичка или тенджерка покрита с хартия за печене, която сме намазали с олио. Правим разрези и набрашняваме набраздената повърхност.




Оставяме да втаса за 30 минути и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до покафеняване.
При мен е около 50 минути.




И това е!






Вкусен домашен хляб, създаващ усещането за стара селска къща с животинки, семпла трапеза със салатка направена от зеленчуците на двора, чубричка и .... с една дума създава усещането за топлина и домашен уют ! :)





Добър апетит от мен!
И повече усмивки днес!










*****************************************************************************



Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!



Няма коментари:

Публикуване на коментар