Вкуснотийки с ИНА
Страници
- Да попътуваме в един по-спокоен и красив свят...
- Храм-паметник "Рождество Христово" - Шипченски манастир - Руската църква на Шипка
- Белград / Belgrade (Serbia)
- Ботаническата градина - гр.Балчик
- Нос Калиакра
- Старинен Пловдив
- Крепост Хисарлъка - град Кюстендил
- Потопената църква в Жребчево
- Казанлъшката тракийска гробница и парк Тюлбето
- КАЗАНЛЪК - мил мой роден град
сряда, 30 март 2016 г.
Картофени крокети с млечен сос
Прекрасен слънчев, топъл, пролетен ден !
Подходящ за нещо по-лекичко за хапване. ;)
Здравейте Прекрасни!
Днес ще направим едно леко, пухкаво и вкусно постно ястие. Любимо мое :)) ...
Крокети от картофи с млечен сос !
За плънка съм избрала сирене, но може да се замести с кашкавал, колбас, гъбки и т.н.
Иии започвамеее ;) ...
Рецепта:
За крокетите:
1 кг картофи
4 яйца
2 стръка магданоз
3 стръка копър
1/2 ч.л. сол
1 с.л. масло /твърдо/
150-200 гр. сирене
брашно
галета
олио за пържене
За млечният сос:
1 кофичка кисело мляко
1 майонеза
2 стръка копър
сол на вкус
черен пипер
Начин на приготвяне:
Обелваме и сваряваме картофите в леко подсолена вода. След като се сварят ги намачкваме на гъсто пюре /НЕ добавяме вода/. Прибавяме маслото, два разбити жълтъка /белтъците ще ги използваме за панировката/, солта и нарязаните на ситно магданоз и копър.
Взимаме една тава покриваме дъното й и стените със стреч фолио и разпределяме пюрето с помоща на лъжица, като леко притискаме.
Поставяме в хладилник за 1 час да стегне леко.
След това изваждаме стегналото пюре от тавата заедно с фолиото и го разрязваме на четириъгълници.
Нарязваме сиренето също на дълги и тесни четириъгълници. Взимаме едно по едно нарязаните парчета от пюрето, сплескваме слагаме сиренето и завиваме, така че да се получи крокет или малко рулце. Заглаждаме от всички страни с мокри пръсти.
Двата белтъка заедно с останалите две яйца разбиваме. Овалваме готовите крокети първо в брашно, след това потапяме в яйцата и накрая овалваме в галета.
В по-дълбок тиган загряваме добре олиото и потапяме едно по едно крокетите. Може и във фритюрник, но тогава имайте предвид, че на дъното ще се утаят част от галетата. Пържим до златисто.
Готовите крокети, изваждаме от тигана и поставяме върху салфетка, за да се отцеди излишната мазнина.
Приготвяме млечния сос, като в по-дълбока купа смесваме киселото мляко, майонезата, малко сол, черен пипер на вкус и нарязаният на ситно копър. Прекрасен сос! В къщи той има много приложения... :)
Сервираме крокетите в чинийка и поднасяме със сосът !
Усещате ли аромата който се носи ?
Вкусни пухкави крокети с леко хрупкава коричка, сирене и този сос, мммм... невероятен завършек на това изключително лесно, но много вкусно ястие.
И ако още не сте правили крокети, не чакайте повече, слагайте тигана да загрява... ;))
Горещо препоръчвам!
Добър апетит от мен!
**************************************************************************
Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар