Вкуснотийки с ИНА
Страници
- Да попътуваме в един по-спокоен и красив свят...
- Храм-паметник "Рождество Христово" - Шипченски манастир - Руската църква на Шипка
- Белград / Belgrade (Serbia)
- Ботаническата градина - гр.Балчик
- Нос Калиакра
- Старинен Пловдив
- Крепост Хисарлъка - град Кюстендил
- Потопената църква в Жребчево
- Казанлъшката тракийска гробница и парк Тюлбето
- КАЗАНЛЪК - мил мой роден град
понеделник, 21 март 2016 г.
Кекс с карамелов крем
Честита Първа Пролет, Слънчовци !!!
Желая ви здраве и безброй незабравими, слънчеви и щастливи мигове!
Днес ще ви представя най-вкусният кекс който някога съм правила...
...това си е един невероятен и сполучлив експеримент от моя страна. ;)
Отдавна не бях правила кекс, но ми се искаше да не е съвсем обикновен, а да е малко по-различен, малко по...
За това реших...и крееем! Кекс с крем! Мммм... съчетание от пухкави блатове и ароматен карамел...
И няма да се бавя повече! Започваме...
Рецепта:
За кекса
4 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
4 с.л. олио
7 с.л. прясно мляко
1 ванилия
1 бакпулвер
брашно - малко по-малко от 1 1/2 ч.ч.
За карамеловият крем
250 мл прясно мляко
10 с.л. захар
3 с.л. натурално нишесте /пшенично/
1 ч.л. твърдо масло
Начин на приготвяне:
Крема
Поставяме захарта в тенджерка на котлона да се карамелизира на ниска степен, за да не прегори захарта и карамелът да горчи. След като захарта се е карамелизирала, добавяме студеното прясно мляко. Карамелът се втърдява, това е нормално, да не ви притеснява, разликата в температурата от студеното мляко оказва влияние.
Оставяме на ниска степен на котлона, като от време на време разбъркваме до разтопяване на карамела.
Нишестето разтваряме в малко студена вода и добавяме към карамеловото мляко. При непрекъснато бъркане оставяме крема да се сгъсти и да поври за около 15-20 секунди. Отдръпваме от котлона и добавяме маслото. Оставяме кремът да се охлади.
Кекса
В две отделни купи отделяме 3 жълтъка от 3 белтъка.
Към 3-та жълтъка добавяме 1 цяло яйце. Разбиваме с помоща на миксер и добавяме 1 ч.ч. захар до получаване на бледо-жълтиникав крем. Добавяме 3 с.л. олио, 4 с.л. прясно мляко, ванилията и 3/4 ч.ч. брашно към което сме прибавили 3/4 от бакпулвера. След добавянето на всеки продукт разбиваме добре.
Готовата смес изсипваме в намазнена с олио форма и поръсена с брашно. Поставяме я в предварително загрята умерена фурна, като първо печем на долен реотан около 10-15 мин., а след това на горен и долен реотан за още 10-15 минути.
През това време подготвяме вторият пласт от кекса.
Белтъците разбиваме леко на сняг с останалата 1/2 ч.ч. захар, добавяме 1 с.л. олио, 3 с.л. прясно мляко, 1/2 ч.ч. брашно с останалият бакпулвер. Разбиваме всичко много добре.
След като първият пласт почти се е изпекъл, го изваждаме от фурната, добавяме крема по средата на блата /така че от двете страни на формата да остане тесто, за да може след като изсипем вторият пласт, то да се слепи с първият/
и отгоре изсипваме ворият пласт /белтъчният/ от кекса.
Печем първо на горен и долен реотан за 10-15 минути, а след това само на горен отново за 10-15-20 минути. След като извадим готовият кекс от фурната, го оставяме леко да се охлади и по желание поръсваме с пудра захар или пък заливаме с какаова глазура, или разтопен шоколад.
Тук трябва да вметна, че е най-добре да наглеждате кекса и да пробвате всеки блат с дървена клечка, дали са се изпекъл. Защото всяка фурна пече по различен начин и ако на някого са му необходими 20 минути за всеки пласт, то на друг може да са необходими 35 минути. Така че, тези минути които съм дала са по-скоро ориентировъчни. Примерно на мен за вторият пласт ми бяха необходими 15 минути на два реотана и 20 минути на горен реотан.
Което принципно е нормално за вторият пласт, защото под него все пак има крем, който до някава степен изолира топлината от долният реотан.
Това е!
Лесен за изпълнение кекс, с малко повече необходимо време за печене!
Но пък вкусът е.... неповторим...
Пухкав кекс с нежен, ароматен, карамелов крем !
Определено няма да съжалявате!
Да ви е сладко от мен!
************************************************************************
Допълвам публикацията с още малко "пресни" снимки, току що извадени от фурната ☺:))...
Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар