Блоговодител - кулинарен пътеводител

вторник, 15 март 2016 г.

Бисквитена торта с течен шоколад


Време е и за нещо сладичко... време е за торта!

Това може би е най-любимата ни торта..
Една съвсем обикновенна торта, с непретенциозен вид, но с необикновен вкус!
И за да не е съвсем обикновен външният й вид, съвсем лекичко съм я украсила ;))
Неустоима...








Рецепта:

1 голям пакет бисквити "Закуска" /за 4 пласта от по 7 бисквити/
1 л прясно мляко
2 жълтъка
2 пудинга ванилия /аз съм използвала др.Йоткер/
1 ванилова захар
1 ч.ч. захар
2 с.л. масло /твърдо/
1 средна кофичка течен шоколад
100 мл вода


1 буркан компот, сок или 300 мл вода или прясно мляко в които да потопим бисквитите



Начин на приготвяне:

Най-напред приготвяме крема.
Отделяме 100 мл от прясното мляко и останалото слагаме със захарта в тенджера на котлона да заври.
Разбиваме двата жълтъка.
Към отделеното мляко, добавяме 100 мл вода и разтваряме двата пудинга в течността.
След като млякото е завряло, го отдръпваме от котлона. С черпак гребваме от горещото мляко и малко по малко прибавяме към разбитите жълтъци, за да се затоплят. След това на тънка струйка връщаме вече затоплените и разредени жълтъци в тенджерата с врялото мляко.
Поставяме отново на котлона, изчакваме да заври, добавяме ваниловата захар и отново на тънка струйка разтворените пудинги. Изчакваме да заври и кремът да се сгъсти, като непрекъснато бъркаме, за да не загори. След около 1 минута варене на кремът, го отдръпваме от котлона, добавяме двете супени лъжици масло, разбъркваме добре, за да се усвои навсякъде и оставяме кремът да се охлади.




Поставяме кофичката течен шоколад в купа с гореща вода, за да може да се втечни и по-лесно да го нанесем по бисквитите.

Приготвили сме всичко необходимо и вече можем да преминем към сглобяването на тортата..
За потопяването на бисквитите аз съм използвала компот от ягоди..




Пластовете /редовете/ са 4 с по 7 бр.бисквити.
Топим бисквитите за първият ред и ги нареждаме на дъното на формата.




Отгоре поставяме 1/3 от крема и разстиламе.




Вторият ред, по същият начин - топим бисквити и нареждаме върху крема и отгоре заливаме с 2/3 от крема.




Третият ред - отново топим бисквити, отново нареждаме, но този път заливаме с втечненият течен шоколад.




Четвъртият ред - топим бисквити и нареждаме върху течният шоколад, отгоре завършваме с последната част от крема.
Заглаждаме и поставяме готовата торта за 4-5 часа в хладилник, за да стегне.




След като е стегнала, по желание може да я извадите от формата и да я украсите. Импровизирайте...






Аз лично съм настъргала един малък шоколад, а за цветенцата отделих 2 супени лъжици течен шоколад които разбих с малко масло и пудра захар.






И това е!

Също така, съм използвала бели и кафеви бисквити Закуска, за контраст..:))






Естествено няма нужда да споменавам, че й видяхме сметката на тортата за нула време...
Уникален и съвършен вкус... Сочен бисквитен пласт, пухкав пудинг с разтапящ се течен шоколад...мммм...
Не ми стигат думите, за да я опиша..
Просто трябва да я опитате...
Разкош...


Единствено мога да ви пожелая...
Да ви е сладко!







***************************************************************************




Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар