Вкуснотийки с ИНА
Страници
- Да попътуваме в един по-спокоен и красив свят...
- Храм-паметник "Рождество Христово" - Шипченски манастир - Руската църква на Шипка
- Белград / Belgrade (Serbia)
- Ботаническата градина - гр.Балчик
- Нос Калиакра
- Старинен Пловдив
- Крепост Хисарлъка - град Кюстендил
- Потопената църква в Жребчево
- Казанлъшката тракийска гробница и парк Тюлбето
- КАЗАНЛЪК - мил мой роден град
понеделник, 14 март 2016 г.
Капама по Разложки
Днес ще ви покажа едно изключително вкусно и пъстро ястие!
Ястие, съчетало в себе си няколко вида месо... Ястие за чревоугодници...
Капама по Разложки !
или
Банска капама !
...името няма толкова голямо значение, вкусът "говори" сам за себе си...
Това е традиционно българско ястие, което се приготвя задължително на Коледа в Разлог, Банско и околностите.
Това ястие е и неизменна част от родата на моята половинка... прекрасни хора от красивият Разлог.
Капамата която ще ви представя днес е приготвена от една добра и уважавана от мен жена и домакиня - майката на мъжът когото обичам...
Така че, днес аз съм на гости в нейната кухня в Кюстендил и ще предавам "на живо" специално за вас с всички най-малки подробности от нажежено вкусната атмосфера, която цари тук. :))
Днес аз ще бъда само.... оператор :)) , много ме бива в това ;) а най-ми е хубаво после когато ям, мноого ми е вкусно така... :))
За приготвянето на капамата ще ви е необходим глинен гювеч.
Запретнахте ли ръкави?...Започвамее....
Рецепта:
500 гр. свинско месо
500 гр. телешко месо
500 гр. пилешко месо
1 бр. суджук
1 бр.кървавица
сланина около 300 гр.
1 1/2 ч.ч. ориз
1 кисела зелка
10-12 малки глави лук или 4-5 големи
10-15 скилидки чесън
500 мл червено вино
кимион
черен пипер
дафинови листа 7-8
Начин на приготвяне:
Най-напред нарязваме месата по отделно на хапки, суджука и кървавицата на колелца, киселото зеле, сланината на филийки дебели около 1 см.
Свинското, телешкото и пилешкото месо запържваме леко, поотделно.
Месата, суджукът, кървавицата, сланината и оризът разделяме на две половини.
Киселото зеле, лукът и чесънът на три равни части.
На дъното на гювеча нареждаме 2-3 листа кисело зеле, върху тях слагаме 4-5 парчета сланина и започваме реденето...
Върху сланината слагаме 1/3 от нарязаното кисело зеле,
половината от месата, суджука, кървавицата,
оризът и 1/3 от лукът, чесънът и подправките.
Това е първият пласт от капамата.
Вторият пласт редим по същият начин... Втората част от зелето, след това останалите половини от месата, суджук, кървавица, ориз, лук, чесън и подправки.
Завършваме с третата и последна част от киселото зеле, върху него нареждаме останалите сланина, лук и чесън и заливаме с червено вино.
Покриваме с 2-3 листа кисело зеле.
Накрая запечатваме с алуминиево фолио и "мушкаме" гювеча в студената фурна. Като първоначално я настройваме на максимални градуси и след като ястието заври, намаляваме градусите на 170 и оставяме капамата да си къкри във фурната за 4 часа.
След 4 часа Капамата е напълно готова.
За улеснение при сервирането, може да обърнете гювеча с капамата в тава...
...и това е! Нападайтее...
Изключително богат и засищащ вкус!
Вкус който напомня за сняг, зима, топли и уютни моменти, места и емоции...
Добър апетит от нас и от красивият Кюстендил!
*********************************************************************
Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар