Блоговодител - кулинарен пътеводител

понеделник, 8 февруари 2016 г.

Вити банички с мая, сирене и масло и голяма вита баница


...ммм, любимата закуска на семейството ми! :))






Вече решихте да направите и вие от тези пухкави и вкусни банички за закуска, нали ?!? ;)) ...тогава трябва да си отделите малко повече време и да станете раничко ;) или може от вечерта  /доста честичко правя така/ да си замесите тестото и да го оставите в хладилника на студено, то там ще си втасва по-бавно и на сутринта ще си спестите около час и половина /времето необходимо за подготовка на тестото, замесване и втасване/ за тяхното приготвяне. 
Да, трудоемка закуска, ноо в никакъв случай няма да съжалявате!
Още докато се пекат,  ухание на масълце се разнася из въздуха...а в момента в който ги опитате и още не сте приключили с първата, искате втора...ммм...пухкава, мека и пълна със сиренце топла баничка...






Както се вижда на снимките, това са две дози тесто. От едната съм направила една голяма вита баница, а от другата доза - малки банички и една средна баница. 
Оставям на вас да решите какво искате..Голяма баница или малки банички. :) 

Тук ще дам, рецепта за една доза тесто.


Започваме...


Рецепта:

2 яйца + 1 белтък  /жълтъка за намазване/
5 с.л. олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
400 мл прясно мляко
3 с.л. кисело мляко
1 кубче мая
брашно около 1 кг
масло и олио за намазване

За плънката:

3 яйца
300-400 гр. сирене


Начин на приготвяне:

Най-напред затопляме прясното мляко и в него разтваряме маята, захарта и добавяме няколко лъжици брашно, така че да се получи кашичка, маята по този начин втасва по-бързо /около 10 минути/.

През това време пресяваме брашното в подходящ съд /не слагайте всичкото на веднъж/, правим в средата кладенче и вътре слагаме яйцата, солта, олиото, киселото мляко и вече втасалата мая.




Замесваме меко тесто, което покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса за 1 час.




През това време приготвяме плънката от яйцата и сиренето.







След като тестото е втасало се заемаме с оформянето на баничките или баницата. Тук всичко е на око. Все пак това е баница, а не пита и не е необходимо чак толкова да бъдем прецизни.
Ако сте решили да правите малки банички късайте от тестото парчета колкото шепата ви, които ще разточим на кора /топки с диаметър около 5-6 см/
Ако сте решили да правите голяма баница, късате от тестото парчета колкото двете ви шепи /топки с диаметър около 10-12 см/.

И така, разточваме всяко топче на кора дебела около 2-3 мм. В едният й край поставяме част от плънката и завиваме на руло.

За малките банички...


За голямата баница... 



За голямата баница, поставяме готовото руло в намазана с масло тава, като започваме от центъра й, с останалото тесто процедираме по описаният по-горе начин и поставяме до първото руло като завиваме около него.








А малките банички нареждаме в тавата на разстояние една от друга, за да не се слепят при печенето.




Покриваме с кърпа и оставяме на топло да втасат за 1 час.
След като са втасали ги намазваме с разбитият жълтък към който сме добавили 1 с.л. олио. По желание може да поръсим със сусам.
На мен ми остана малко от плънката и към нея добавих жълтъка с олиото и с тази смес си намазах баниците.






Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 30-40 минути.
След това изваждаме изпечените баници от фурната, намазваме ги с разтопено масло и ги покриваме с кърпа за около 5 минути. Така те стават още по-мекички и ароматни.






  

Само ако знаете какъв аромат се носи...
Пухкави, меки с масълце и сиренце...






Не се чудете.. Запретвайте ръкави :)



Желая ви спорен ден!
И добър апетит!





****************************************************************




Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар