Блоговодител - кулинарен пътеводител

петък, 5 февруари 2016 г.

Руло "Стефани"


И днес сме на тема - кайма...

Руло "Стефани" си е класика в българската кухня.
И особенно подходящо за гости, понеже се приготва бързо и лесно, а и на външен вид е по-интересно от обикновенните кюфтета.

В къщи е едно от любимите ястия, особенно на децата! :))




Аз съм направила две рула /което значи две дози/, но тук ще опиша продуктите за едно.
И така, започваме..



Рецепта:

1 кг кайма
1 яйце
1 филия сух хляб
подправки - черен пипер, червен пипер, кимион и т.н /по ваш вкус/



За плънката:

3 яйца
2 моркова
4 кисели краставички
грах, царевица /това е по желание, аз този път не съм сложила/



Начин на приготвяне:

Най-напред си сваряваме морковите, яйцата /за плънката/ и граха /ако е замразен/.

Омесваме каймата с яйцето, подправките и филията хляб, която предварително сме накиснали във вода и сме отцедили.




Намазваме с олио по-голяма тава и разстиламе омесената кайма в нея, с дебелина около 1,5 см. Почти по средата на каймата нареждаме сварените яйца, които по желание може и да разрежим на две или четири или да оставим цели, морковите, киселите краставички, свареният грах или царевица.
/Тук само да поясня, че ако решите да не разрязвате продуктите, тогава трябва да ги увеличите, което значи 5 яйца, 3 моркова и 5 краставички/.




Загъваме единият край и прехлупваме върху плънката.




По същият начин прехлупваме и другата половина от каймата и оформяме руло.




Заглаждаме го хубаво с намазани с олио ръце.

Ако решите да направите две рула, за да не цапате излишно съдове, избутайте внимателно първото руло в края на тавата и до него разстелете втора доза омесена кайма...




Нареждаме плънка, прегъваме, завиваме и оформяме руло.




Добавяме малко олио и вода която да е един пръст над дъното на тавата.

Поставяме рулото /рулата/ в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
Много важно при печенето на руло Стефани е, то да се полива /навлажнява/ със бульона от тавата. Поне два пъти през цялото печене. С лъжица взимаме от бульона и навлажняваме горната му повърхност. Това се прави с цел, рулото да не се напука.
 След като рулото е изпечено може да поръсите отгоре с настърган кашкавал и да върнете обратно във фурната за кратко, докато се разтопи /аз този път не съм сложила/.
Готовото вече руло, нарязваме на филийки и поднасяме топло с гарнитура по желание.






Едно изключително лесно, бързо и вкусно ястие.
Ако все още не сте пробвали да го направите, сега е момента! :)
Ние с децата ви подкрепяме с осем ръце за изборът! :))




А за "възрастните" и по една чаша студена бира... ;)


Добър апетит!





*********************************************************************




Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар