Блоговодител - кулинарен пътеводител

сряда, 24 февруари 2016 г.

Мляко с ориз


Здравейте, Симпатягиии ;)

Обичате ли мляко с ориз?
Ние...много!
За това днес ще ви покажа нашата рецепта за приготвянето на мляко с ориз.








Със сигурност няма човек който да не е опитвал този лек и вкусен десерт, ако не в къщи, то поне в детската градина. :))
Със сигурност всеки си има своята рецепта, а аз ще ви издам моята или по-скоро дядовата рецепта.
Разбира се, както и всичко останало което той приготвя и десертите му се получават уникално!
Милият ми дядо, винаги когато знае че ще му отидем на гости, ме пита какво искаме да ни сготви... :)
И така както дядо ме е учил и както обичам да го хапвам, млякото с ориз е хубаво да е леко течно когато се свали от огъня и се сипва по купичките, за да може когато изстине то да не е сбито и твърдо, а да е леко и пухкаво и да се усеща кремообразното мляко между зрънцата ориз. Ммммм... нямам думи!





Така че, тук може би основното правило за получаване на кремообразно мляко с ориз е - да се наблюдава когато оризът се свари, да не се остава да се преварява излишно, защото той така поема цялото мляко и след изстиване става гъст, сбит и твърд. 
Разбира се, ако го обичате гъст и сбит, направете точно това, изчакайте оризът да попие млякото и тогава свалете от огъня.




Ние го обичаме кремообразно и за това ще ви покажа точно това...


И така..започваме...


Рецепта :

1 л прясно мляко
1 ч.ч. ориз /200 мл чаша/
1 1/2 ч.ч. вода /300 мл/
1 - 1 1/2 ч.ч. захар /ако го обичате по-сладичко/
1 ванилия
щипка сол
канела



Начин на приготвяне:

Измиваме ориза добре под течаща вода.
Слагаме го в дълбока тенджера, добавяме водата и солта.
Слагаме на котлона да ври. От време на време разбъркваме.
Когато ориза е попил водата и е полусварен, добавяме прясното мляко.




Разбъркваме добре. И оставяме да ври докато ориза се свари напълно. Тук не забравяйте за правилото, което описах по-горе!




След като оризът се е сварил, добавяме захарта и ванилията и оставяме да поври за няколко секунди.
Отдръпваме от котлона и още докато е топъл, с помоща на черпак сипваме в купички или чашки.
След като се охлади по желание поръсваме с канела.






И сме готови! :)

От тази доза на мен ми излизат 6-7 порции. Разбира се това е относително, защото зависи от обема на купичките в които ще сервираме десерта.






В къщи всички много го обичат, приготвено точно по този начин! 
Децата го обичат с канела, а моята половинка със сладко от ягоди. :)
А аз най-много го обичам още докато е топъл. :)
И винаги правя по две дози, защото една никога не стига. :))

Всеки луд с номера си! :)))
Така че, хапвайте го както го обичате... 






Да ви е сладко!

И много усмивки през днешният ден! :)








***********************************************************************






Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар