Блоговодител - кулинарен пътеводител

петък, 8 януари 2016 г.

Кокосова торта с бял шоколад


Днес е един прекрасен ден!
Днес имам повод да почерпя.
Днес моят прекрасен мъж помъдрява с 1 годинка! :))




Тук само ще кажа...
Да си ми жив и здрав!
Радвам се, че си до мен...а останалите пожелания на ущенце!


Иии разбира се, не може без тортааа !!!





Отдавана я бях замислила. Точно тази торта, точно за този повод.

Млечен кокосов крем, пухкав шоколадов сос, разтичащ се бял шоколад в комбинация с пандишпанови блатове....мммм...невероятна наслада..






Мисля, че успях да създам тортата за нашето семейство, обединяваща вкусовете на всички ни!




Но стига приказки, нека ви покажа, а вие сами ще прецените...


Рецепта:

За блатовете:

7 яйца
7 с.л. захар
7 с. л. брашно
1 бакпулвер


За кокосовият крем:

1 л прясно мляко
400 гр. захар
180 гр. брашно
60 гр. натурално пшенично нишесте
100 гр. краве масло
100 мл сладкарска сметана
1 малък пакет кокосови стърготини (20 или 30 гр.)


Крем за намазване:

100 гр. бял шоколад
50 гр. масло
200 гр. сладкарска сметана
50 гр. захар
1 пакет крем за торти на др.Йоткер
250 мл прясно мляко


Заливка (ганаш):

130 гр. бял шоколад
100 мл сладкарска сметана
30 гр. масло


За сиропа:

250 мл вода
150 гр. захар
1 ванилия


За украсата:

кокосови стърготини
шоколадови топчета и сърца



* Искам да благодаря на моята страхотна съученичка и дружка Светлето Атанасова за това, че ме подсети за крема за торти на др.Йоткер / бях позабравила за него :)) /.



Начин на приготвяне:

Блат:

Разделяме белтъците от жълтъците.
Белтъците се разбиваме във голяма купа на висока скорост. След като станат на сняг добавяме 1 с.л. захар и разбиваме още около 1 минута.




Жълтъците разбиваме в друга купа, като постепенно добавяме останалите 6 с.л. захар. Бъркаме докато сместа придобие бледо-жълт цвят.






Жълтъците добавяме към белтъците и разбъркваме за около минута.


Брашното и бакпулвера пресяваме, смесваме и постепенно добавяме към яйчената смес. Разбъркваме бавно на най-ниската степен на миксера, не повече от 40 секунди, като внимаваме белтъците да не спаднат.
Изсипваме вече готовата пухкава смес в намаслена и поръсена с брашно тава /при мен с диаметър 22 см/.
Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20-25 минути /проверяваме дали блата е изпечен със суха клечка/.






Кокосов крем:

Млякото със захарта поставяме в тенджерка на котлона да заврат.
Пресяваме брашното смесено с нишестето.
Отдръпваме заврялото мляко от котлона и постепенно добавяме смесените брашно и нишесте, като енергично бъркаме с телена бъркалка.
Връщаме на котлона, като не спираме да бъркаме. Сместа трябва да се сгъсти и поври около 5-10 секунди.
Отдръпваме от котлона, добавяме кокосовите стърготини, разбъркваме и оставяме крема да изстине напълно.





Кремът става доста гъст, това да не ви притеснява. След като добавим маслото и сметана се получава пухкав и плътен.
След като е изстинал напълно добавяме студеното масло, нарязано на малки парченца и разбъркваме на ниска степен с миксер до получаване на мек крем.
Добавяме разбита на сняг сладкарската сметана към готовия маслен крем.


Крем за намазване:

Разбиваме си кремът за торти с 250 мл мляко на висока степен с миксер ( на гърба на опаковката има точно описание) до пухкавост.
Разбиваме сладкарската сметана със захарта също до пухкавост.
Разтопяваме маслото с шоколада в съд на котлона и го оставяме да изстине.
Смесваме всичко и разбъркваме много добре, до хомогенност.









Сироп:

Водата заедно със захарта поставяме в тенджерка на котлона да врат около минута.
Отдръпваме и оставяме сиропа да се охлади.


Ганаш:

В подходящ съд наливаме сметаната и слагаме на котлона. Точно преди да заври, отдръпваме и добавяме шоколада и маслото. Разбъркваме добре, докато всичко се разтопи и се смеси. Оставяме съвсем леко да се охлади.



Сглобяване на тортата:

Готовият блат разрязваме на 3 еднакви по дебелина блата.





Първият блат поставяме в походящ поднос и сиропираме с 1/3 от захарния сироп.
Върху сиропираният блат поставяме половината от кокосовият крем и разстиламе на равномерен слой.
Отгоре слагаме вторият блат и отново сиропираме.
Изсипваме втората половина на кокосовият крем и разстиламе равномерно по блата.
Поставяме и 3-я последен блат и сиропираме.





Намазваме със сметанов крем по стените и върху третия блат, като изравняваме и заглаждаме.






Стените покриваме с лек слой кокосови стърготини.
Заливаме с шоколадовият ганаш, изчакваме малко, леко да стегне и украсяваме.











Готовата вече торта поставяме в хладилник за около 8 часа.







Божествена...
И уникално вкусна...
И обещавам няма да съжалявате ако я опитате и вие ;)





И още веднъж...
Честит Рожден Ден, Зайко!
За теб с много обич!
















*****************************************************************





Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар