Блоговодител - кулинарен пътеводител

сряда, 9 декември 2015 г.

Лава кейк


Здравейте приятели!

И днес продължаваме със сладките вкуснотийки :))

Шоколад, шоколад и още шоколад...
Едно невероятно шоколадово изкушение...

За пореден път французите са доказали, че са едни от най-добрите изобретатели в кухнята!
Тънкоста при Лава кейк-а е да има тънка коричка отвън, а вътре да е пълен с течен шоколад.

Мммм....




Рецептата е на Йоли! Аз съм променила само вида на шоколада. Използвала съм млечен шоколад, защото в къщи не сме привърженици на натуралният.

Ако се спазват всички стъпки при приготвянето и печенето, ще получите един истински вулкан от шоколад! :) И една истинска наслада, на която определено няма да успеете да се наситите...







В противен случай ако прекалите с печенето ще получите просто едно кесче, защото вътрешноста ще се изпече, а нашата цел е да се изпекат само страните, а вътрешноста да си остане течна.

От тази доза се получават 8 бр. Лава кейка.



Рецепта:

200 гр. млечен шоколад
200 гр. масло
140 гр. захар
2 с.л. брашно /с връх/
4 яйца
2 ванилии



Начин на приготвяне:

Шоколада, маслото и захарта разтопяваме на водна баня в пододящ съд и разбъркваме, за да се получи хомогенна смес. След като всичко се разтопи добре, оставяме да изстине.
Разбиваме леко яйцата в отделна купичка и ги добавяме към охладената шоколадова смес.
Накрая добавяме ванилията и брашното. Разбъркваме всичко много добре.

Намазваме си формичките в които ще печем Лава кейка с масло и поръсваме с брашно /те могат да са както формички за крем карамел метални, дуралексови, така и алуминиеви за еднократна употреба/. Аз съм използвала еднократни формички.






Изсипваме и рапределяме сместа във всяка формичка и ги поставяме за 1 час във фризера.
След час ги изваждаме и печем в предварително загрята фурна на 220 градуса за 10-12 минути.
Както споменах по-горе, трябва да спазваме точно температурата и минутите, за да получим коричка отвън, а вътрешността да е течна!






След като извадим от фурната, го обръщаме в чинийки и по желание поръсваме с пудра захар.
Лава кейка се консумира докато е топъл.






Невероятно шоколадово изкушение....
И като всички знаем от опит, най-хубавите неща се раждат от грешките...
Преданието гласи..., че Лава кейка всъщност е трябвало да бъде шоколадова торта. Само че, готвачът я извадил по-рано от пеща, преди вътрешността да стегне. И така, при нейното разрязване, шоколад потекъл от вътрешността й...Неустоимо!
Сладкиш изненада :)






Горещо ви го препоръчвам!
Идеален за гости - бързо се приготвя и със сигурност ще впечатлите всички!


Да ви е сладко!





************************************************************



Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!








Няма коментари:

Публикуване на коментар