Блоговодител - кулинарен пътеводител

неделя, 6 декември 2015 г.

"Фалшива" пълнена риба


Честит Никулден,
на всички празнуващи!

Бъдете живи и здрави, радостни и благословенни!
Пожелавам ви, да имате своите лични успехи и своите незабравими моменти!


Днес освен рибните ястия които трябва да присъстват по традиция на трапезата, съм решила да ви покажа и една "друга" риба - фалшива, защото в къщи не всички обичат риба, a трябва и на тях да им създадем усещане и наслада за днещния празник. :)

Това е една рибка от тесто с плънка от месо...





Това си беше чиста импровизация от моя страна...
Тестото си е класическото което използвам за питки...
Плънката - продукти с които разполагах...
А резултата е... мнооого вкусен!

Предлагам сами да се убедите...




Рецепта:

За тестото:

1 яйце + 1 белтък /жълтъка за намазване/
150 мл прясно мляко
1/3 кубче мая
1/2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
3 с.л. олио
брашно колкото поеме за меко тесто /приблизително около 300-400 гр./


За плънката:

1 пилешко бутче
1 кренвирш /салам/
1 стрък праз /само долната част/
5-6 с.л. лютеница
100 гр. кашкавал
3 кисели краставички
чубрица
черен пипер


За пърженето:

30 гр. масло
3 с.л олио



Начин на приготвяне:

Най-напред си приготвяме тестото.
Затопляме прясното мляко, добавяме към него маята и захарта и оставяме да втаса за 10 минути.
В подходящ съд, пресяваме брашното и правим кладенче. Добавяме яйцето+белтъка, солта, олиото и вече втасалата мая. Замесваме меко тесто, което оставяме на топло да втаса за 1 час.


През това време си нарязваме праза и бутчетo.
В тиган слагаме 30 гр. масло и нарязанoтo на кубчета бутче. Запържваме леко, добавяме 3 с.л. олио и нарязаният праз.






След като омекне праза, добавяме и нарязаният кренвирш /салам/ и пържим до лек загар на месото и колбаса, добавяме малко черен пипер и разбъркваме.

Взимаме втасалото тесто и го разделяме на две, като едната част трябва да е малко по-голяма от другата.
Взимаме по-малкото тесто, разточваме го на кора с дебелина 4 мм и с помоща на нож за тесто /може и с обикновен/ изрязваме форма, която да прилича на риба.
Поставяме я в намаслена тава и намазваме с лютеница.






Отгоре слагаме запържените бутчета, колбас и праз, и разстиламе.
Нарязваме киселите краставички на колелца и нареждаме върху плънката. Отгоре поръсваме с настърган кашкавал и чубрица.






Разточваме втората /по-голяма/ част от тестото на кора с дебелина 3-4 мл изрязваме форма приличаща на горната част на главата на рибата и поставяме върху плънката в предната част на "рибата".






С помоща на чаша изрязваме кръгчета /те ще ни служат за "люспи"/ и ги нареждаме върху плънката /тялото на рибата/. Притискаме по краищата , за да не се разтече кашкавала извън тестото.
Изрязваме и опашката на рибата и нея поставяме върху долната част. Притискаме с помоща на вилица, като едновременно и оформяме.






Оставяме вече готовата пълнена "риба" за 10 минути да почине и намазваме с жълтък смесен с 1 с.л. олио.
Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 25-30 минути /до леко покафеняване на тестото/.







Изваждаме от фурната, напръскваме с малко студена вода и покриваме с кърпа.

След около 5 минути може да поднасяме апетитно-вкусната пълнена "риба".








Невероятно вкусно удоволствие.

Предлагам ви да пробвате и обещавам - няма да съжалявате!








Честит Празник! Много усмивки и радост!





********************************************




Предложете на приятелите си, като копирате линка и го споделите!
Благодаря ви!





Няма коментари:

Публикуване на коментар