Вкуснотийки с ИНА
Страници
- Да попътуваме в един по-спокоен и красив свят...
- Храм-паметник "Рождество Христово" - Шипченски манастир - Руската църква на Шипка
- Белград / Belgrade (Serbia)
- Ботаническата градина - гр.Балчик
- Нос Калиакра
- Старинен Пловдив
- Крепост Хисарлъка - град Кюстендил
- Потопената църква в Жребчево
- Казанлъшката тракийска гробница и парк Тюлбето
- КАЗАНЛЪК - мил мой роден град
четвъртък, 3 декември 2015 г.
Толумбички
Днес ще направим толумбички :)
Любим десерт както за малки, така и за големи.
В къщи свършват за секунди....
Изискват малко повече време за приготвяне, но пък са с малко продукти и определено си заслужава.
Мекички, сиропирани толумбички...
Преди да започнем, само ще поясня, че начина на приготвяне на тестото е едно и също с това за еклерите. С тази разлика, че толумбичките се пържат и сиропират, а еклерите се пекат и пълнят с крем. И при двата случая се приготвя едно и също парено тесто.
Да започваме:
Рецепта:
За пареното тесто:
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч олио
1 ч.ч. брашно
1 с.л. захар
4-5 яйца /зависи от големината/
За сиропа:
500 мл вода
500 гр. захар
2 ванилии
олио за пържене
Начин на приготвяне:
В тенджерка на котлона слагаме да заврат водата, олиото и захарта.
След като заврат махаме от котлона и добавяме брашното като бъркаме енергично, така че да се получи хомогенно тесто без бучки.
Връщаме на котлона за около минута, като продължаваме да бъркаме.
Отдръпваме вече пареното тесто да се охлади и едно по едно добавяме яйцата, като след всяко разбъркваме много добре /ако яйцата са малки може да се наложи да сложите 5, ако са по-големи - 4/.
Трябва да получим гладко, лъскаво и лепнещо тесто, което прилича на много гъста лепнеща каша.
Вече готовото парено тесто пълним в шприц и оформяме толумбички, които пържим в силно нагорещено олио. Хубаво е олиото да покрива толумбичките, за да могат сами да се обръщат при пърженето или поне да е два пръста от дъното на съда, в този случай ги обръщаме с помоща на лъжица /както е в моят случай/.
Пържим до златисто-кафяво.
Изваждаме с решетъчна лъжица и нареждаме върху хартия, за да се отнеме излишното олио.
Оставаме толумбичките да изстинат.
През това време си приготвяме сиропа от захарта, водата и ванилиите. Варим до леко сгъстяване.
Прехвърляме изстиналите толумбички в тавичка или по-дълбок съд и ги заливаме с горещия сироп.
Оставяме наколко часа, да се напоят хубаво. Ако се налага, с помоща на лъжички ги обръщаме, за да попие сиропа добре и от двете страни.
Сочни, мекички, топящи се толумбички...
Естествено в къщи не успяха да ги дочакат да се напоят достатъчно добре и едната тава "изчезна" още на първия час.
Казаха, че така са им били перфектни :D
С което много ме зарадваха, защото съм успяла да създам хубаво и вкусно усещане за хората които обичам!
Останалите толумбички...за тях имаха търпение :)
Много вкусни, меки и сочни...
Опитайте...
Ще се радвам ако ви харесат и съм била полезна...
*******************************************
Предложете на приятелите си, като копирате линка и го споделите!
Благодаря ви!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар