Блоговодител - кулинарен пътеводител

сряда, 16 декември 2015 г.

Меденки с фондан



Наближава най-топлият, най-приказният, най-романтичният и незабравим празник....Коледа!
А с него и най-хубавите и топли спомени, изживяни красиви моменти, нови надежди за още по-незабравими емоции, уют, обич...
И подаръци, приготовления, трапеза...меденки ухаещи на Коледа :)




                                                                     *************





Приказно, вълшебно...


Меденките които ще ви предложа са класическите, лесни за приготвяне и мнооого ароматни.
Само да предупредя - има опасност половината ви меденки да бъдат изядени веднага след като ги извадите от фурната...още докато са топли и мекички...
При мен се случи точно това .. :))



Рецепта:

2 яйца
1 к.ч. мед
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. олио
1 бр. бакпулвер
1 ч.л. канела
брашно колкото поеме за гладко тесто /при мен около 700 гр./



Начин на приготвяне:

Пресяваме си брашното с бакпулвера и канелата. Не слагайте наведнъж цялото количество брашно. Пресейте първо около 500 гр. и ако е необходимо при месенето добавете още.

Отделно разбиваме яйцата, добавяме олиото, меда и пудрата захар. Като след всеки продукт разбиваме добре. Добавяме малко по малко брашното заедно със содата и канелата.
Замесваме среднотвърдо тесто, което да е съвсем леко лепнещо.






Върху набрашнена повърхност разточваме тестото на кора дебела 4-5 мм и с помоща на формички предаваме желаната форма.






Нреждаме в тава покрита с хартия за печене.







Печем меденките в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 10 минути.
Все пак желателно е да ги наблюдавате, защото всяка фурна е различна, критерият за изпечени меденки е, че те трябва да придобият светъл загар и леко да покафенеят по краищата.







Оставяме меденките да изстинат и ги прибираме в кутии или покриваме със стреч фолио.
На следващият ден по желание ги украсяваме с фондан или айсинг или слепваме с конфитюр.











След като сме ги украсили, отново ги прибираме или опаковаме, за да могат да омекнат.






По този начин, прибрани на сухо, меденките могат да издържат спокойно до Коледа.

Разбира се, ако ви даде сърце да ги скриете от лакомниците които си имате в къщи. :))






Аз не издържах!
За Коледа ще се правят пак! :))
Но и честно казано ги правя, за да се ядат веднага. А и те са много лесни и бързи, както се казва спокойно може всеки ден да се прави по една доза ;)






Това е!
Вкусни, ароматни и красиви Коледни меденки!


В следващата публикация ще ви напиша и рецептите за фондан и айсинг, с които да украсите меденките!




**************************************************

Допълвам публикацията с още снимки!















Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!

3 коментара:

  1. Здравейте! Чудесни са меденките. Искам да попитам - от къде взимате фондана, ако е в София?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, благодаря ви!
      Фондана си го правя аз.
      Ще напиша рецептата за него в следващата публикация.

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване