Вкуснотийки с ИНА
Страници
- Да попътуваме в един по-спокоен и красив свят...
- Храм-паметник "Рождество Христово" - Шипченски манастир - Руската църква на Шипка
- Белград / Belgrade (Serbia)
- Ботаническата градина - гр.Балчик
- Нос Калиакра
- Старинен Пловдив
- Крепост Хисарлъка - град Кюстендил
- Потопената църква в Жребчево
- Казанлъшката тракийска гробница и парк Тюлбето
- КАЗАНЛЪК - мил мой роден град
четвъртък, 10 декември 2015 г.
Питка - Хризантема
Питката която ще ви покажа е съвсем обикновенна.
Няма пълнеж, класическо тесто и лесна за оформяне.
Ноо пък изглежда много красиво и подредено.
Ароматна, мекичка и пухкава с вкус на масълце. :)
Подходяща за всякакви случаи и поводи!
Рецепта:
2 яйца + 1 белтък /жълтъка е за намазване/
4-5 с.л. олио
500 мл прясно мляко
1 кубче мая
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
брашно около 1 кг /или колкото поеме за меко тесто/
масло за намазване на тавата
Начин на приготвяне:
Най-напред затопляме млякото и в него разтваряме маята и захарта, оставяме да втаса 10-15 минути.
В подходяща дълбока купа замесваме меко тесто от брашното /пресято/, яйцата+белтъка, солта, олиото и втасалата мая. /Не слагайте наведнъж цялото брашно. Пресейте първо около 600-700 гр. и след това малко по-малко добавяйте при месенето/
Готовото тесто оставяме да втаса за 1 час покрито с кърпа.
След като е втасало се заемаме с оформянето.
Разделяме тестото на 4-5 топки, всяка от които разточваме на кора дебела около 4-5 мм и с помоща на чаша изрязваме кръгове.
Всеки кръг прегъваме на две...
... и след това още на две...
...като притискаме леко с пръсти двата края, така че да се слепят.
Нареждаме в намазаната с масло тава, като започваме от външния край и стигаме до средата.
Оставяме вече наредената питка да втаса 1 час.
След това я намазваме с жълтъка смесен с 1 с.л. олио.
Печем на 170 градуса в предварително загрята фурна за 30-35 минути.
След като извадим изпечената питка от фурната, я напръскваме със студена вода и я покриваме с кърпа, за да стане още по-мекичка.
След около 5 минути вече се е задушила и може да я хапваме.
Мекичка и ароматна!
Добър апетит!
**********************************************************
Предложете на приятелите си като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Много красива и лесна за приготвяне! Благодаря много за споделената рецепта.Е,такива ги обичам!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Зарадвахте ме! Весели Празници!
Изтриване