...домашно приготвен хляб...
За днес съм ви приготвила франзелки :)
Топли и мекички...
Ухае на детсвото ми, когато дядо ме изненадваше с пухкав и топъл хляб, парче сирене и кашкавал и пресен домат, току що откъснат от градината....
Ех, че беше хубаво...
Франзелките са много лесни, бързо се приготвят и с малко продукти.
Рецепта:
1 яйце
5-6 с.л.олио
100 мл топла вода
150 мл прясно мляко
1 ч.л. сол
1 ч.л. суха мая
брашно около 500 гр.
масло за намазване на тавата /може и с олио/
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното в купа или тавичка, добавяме сухата мая и разбъркваме.
Правим кладенче в средата на брашното и прибавяме яйцето, олиото, водата, млякото и солта.
Замесваме меко тесто и оставяме да втаса на топло, покрито с кърпа или прозрачно фолио за 1 час.
Взимаме втасалото тесто и разделяме на 4 /в случая аз съм разделила на 4, защото в къщи сме точно толкова ;) / .
Оформяме франзелки с дължина малко по-дълги от една педя. Нареждаме в намазана и поръсена с брашно тава. По желание поръсваме с брашно и правим разрези с остър нож.
Покриваме отново с кърпа и оставяме да втасат за 1 час.
Вече втасалите франзелки поставяме на най-долния реотан на фурната, която предварително сме загряли. Печем на 170 градуса около 25-35 минути /в зависимост от различията на всяка фурна/.
Изпечените франзелки, напръскваме с вода и покриваме с кърпа, за да станат още по-мекички.
След около 5-10 минути са готови за хапване.
Мммм, само какъв аромат се носи....
Добър апетит!
Хубав и слънчев ден, изпълнен с много усмивки! :)
*******************************************
Предложете на приятелите си, като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!
Няма коментари:
Публикуване на коментар