Блоговодител - кулинарен пътеводител

понеделник, 30 ноември 2015 г.

Франзелки

Време е за вкусен хляб...

...домашно приготвен хляб...

За днес съм ви приготвила франзелки :)

Топли и мекички...
Ухае на детсвото ми, когато дядо ме изненадваше с пухкав и топъл хляб, парче сирене и кашкавал и пресен домат, току що откъснат от градината....
Ех, че беше хубаво...

Франзелките са много лесни, бързо се приготвят и с малко продукти.










Рецепта:

1 яйце
5-6 с.л.олио
100 мл топла вода
150 мл прясно мляко
1 ч.л. сол
1 ч.л. суха мая
брашно около 500 гр.

масло за намазване на тавата /може и с олио/



Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното в купа или тавичка, добавяме сухата мая и разбъркваме.
Правим кладенче в средата на брашното и прибавяме яйцето, олиото, водата, млякото и солта.
Замесваме меко тесто и оставяме да втаса на топло, покрито с кърпа или прозрачно фолио за 1 час.






Взимаме втасалото тесто и разделяме на 4 /в случая аз съм разделила на 4, защото в къщи сме точно толкова ;) / .







Оформяме франзелки с дължина малко по-дълги от една педя. Нареждаме в намазана и поръсена с брашно тава. По желание поръсваме с брашно и правим разрези с остър нож.







Покриваме отново с кърпа и оставяме да втасат за 1 час.

Вече втасалите франзелки поставяме на най-долния реотан на фурната, която предварително сме загряли. Печем на 170 градуса около 25-35 минути /в зависимост от различията на всяка фурна/.






Изпечените франзелки, напръскваме с вода и покриваме с кърпа, за да станат още по-мекички.






След около 5-10 минути са готови за хапване.









Мммм, само какъв аромат се носи....

Добър апетит!


Хубав и слънчев ден, изпълнен с много усмивки! :)




*******************************************



Предложете на  приятелите си, като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар