Здравейте приятели!
Днес ще ви покажа любимата баница на моето семейство!
Пухкава, мекичка, пълна със сиренце и ухаеща на масълце....мммм...
Когато попитам всички в къщи, какво искат за закуска, без да се замислят: "Вита баницааа!"
Докато я приготвям през няколко минути ми се задава въпросът: "Кога ще е готова?" :D
И да си призная, дори не чакат да поизтине леко...докато сервирам и тя вече е изчезнала.
Тази баничка отнема малко повече време, понеже корите се месят, втасват, точат се, пълнят се, пак втасват и накрая печенето. Със сигурност за нея, трябва да отделите поне 3 часа. Но, всяка секунда от направата й, си заслужава.
Ще ви издам една малка тайничка: Лично аз, доста често си приготвям тестото за корите от вечерта и го мушкам в хладилника. Така то си втасва бавно през цялата вечер, защото е на студено и си спестявам поне 1 час на сутринта.
Време е да започваме...
Рецепта за тестото:
2 яйца + 1 белтък /жълтъка за намазване/
5-6 с.л. олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
300 мл топла вода
4-5 с.л. кисело мляко
1 кубче мая
1 ч.л. оцет
брашно около 800-900 гр.
За плънката:
3 яйца
300 гр сирене
масло за намазване на тавата
Начин на приготвяне:
В купичка сипваме хладка вода, в която разтваряме маята заедно с чаената лъжичка захар и 3-4 с.л. от приготвеното брашно. Оставаме да втаса за около 10-15 минути на топло.
В дълбока купа пресяваме брашното и правим кладенче в средата. В него чукваме 2-те яйца + белтъка, добавяме олиото, солта, киселото мляко, оцета и накрая втасалата мая. Замесваме меко тесто, което оставяме да втаса за 1 час на топло /покриваме с кърпа или капак, за да не се получи коричка/.
През това време си приготвяме плънката от яйцата и сиренето. Разбъркваме така че, да се получи съвсем лека кашичка /това правим с цел, да не се разтече яйцето при навиването на корите/.
Взимаме вече втасалото тесто и разделяме на 5-6 равни части.
Една по една всяка част, разточваме върху набрашнена повърхност на кора дебела около 2-3 мм, намазваме я с олио и в едният й край слагаме по дължина от плънката. Навиваме на руло и редим в намазана с масло тава, като започваме от вътрешния й край.
Покриваме вече наредената баница с кърпа и оставаме да втаса 1 час на топло.
След като е втасала, я намазваме с разбит жълтък в който сме добавили 1-2 с.л.олио.
Печем в загрята фурна на 160-170 градуса за около 30-35 минути.
След като е изпечена, я вадим от фурната, напръскваме леко с вода и покриваме с кърпа, за да омекне коричката отгоре.
След около 5 минути е готова за сервиране.
Мека и пухкава...
Да ви е сладко!
А аз ви гарантирам, че ще е така!
Невероятен аромат, който се разнася из цялата къща...аромат на домашна баница!
*************************************
Предложете на приятелите си, като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!
Вкуснотийки с ИНА
Страници
- Да попътуваме в един по-спокоен и красив свят...
- Храм-паметник "Рождество Христово" - Шипченски манастир - Руската църква на Шипка
- Белград / Belgrade (Serbia)
- Ботаническата градина - гр.Балчик
- Нос Калиакра
- Старинен Пловдив
- Крепост Хисарлъка - град Кюстендил
- Потопената църква в Жребчево
- Казанлъшката тракийска гробница и парк Тюлбето
- КАЗАНЛЪК - мил мой роден град
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар