Блоговодител - кулинарен пътеводител

петък, 22 януари 2016 г.

Пита Слънце


Прекрасен ден! Студен и мразовит, но пък слънчев и зареждащ с настроение!
И за да, направим денят си още по-красив, защо пък да не си сътворим една Слънчева питка?!

Мислих, мислих каква да е...да е, да е малко по-различна и интересна...Правила съм питка Цвете, питка Слънчоглед и т.н. /впрочем по-нататък ще направим нагледно и тях/, та тази реших да я завъртя малко по-различно ;)) и да си я кръстя Слънце, ей така за добро и слънчево настроение :))





Да хващаме точилката.... ;)

Отново рецептата и замесването са си моите универсални, които в повечето случаи ползвам, за това просто ще я копирам от предните които направих с това тесто.





Рецепта:

2 яйца + 1 белтък (жълтъка за намазване)
400 мл прясно мляко
1 кубче мая
5 с.л. олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
брашно около 1 кг

сусам, мак или каквото желаете за поръсване



Начин на приготвяне:

Най-напред си разтваряме маята и захарта в затопленото мляко. Добавяме 5-6 с.л. брашно, разбъркваме и оставяме на топло да втаса за около 10 минути.
През това време си пресяваме брашното в дълбока купа, правим кладенче в средата и добавяме двете яйца, белтъка, олиото, солта и втасалата мая. 
Замесваме меко тесто, което оставяме да втаса покрито с кърпа за 1 час.





След като е втасало, го разделяме на една голяма част, три еднакви малки части и една малко, по-малка част /най-вдясно на снимката, тя ще ни е средата на питката/.





Най-малката и най-голямата част от тестото отделяме на страни и се заемаме с трите еднакви части тесто.
Тях разточваме на три еднакви кръгли кори, дебели 4-5 мм.





Намазваме ги с олио и ги нареждаме една върху друга.





Намазваме тавата ( 35 см диаметър) с масло или олио, поръсваме я с брашно и поставяме в нея трите кори.





Разрязваме на четири и след това на още три триъгълника, като в края трябва да останат съединени, не разрязани. Трябва да получим 12 триъгълника.
Взимаме един по един триъгълниците и ги подпъхваме под основата, завъртаме и изтегляме отгоре.








С дървен шиш притискаме триъгълниците по дължина през средата.





Сега взимаме голямото парче тесто и го разделяме на три топки. Отново разточваме три кори, мажем, една върху друга. 
Отново 12 триъгълника, но тук вече разрязваме до края, така че да се получат отделни триъгълници. 





Всеки връх на триъгъкник прехлупваме отгоре към основата и притискаме със дървен шиш.





Нареждаме ги в тавата като върховете на вторите триъгълници да легнат в празните пространства между първите триъгълници.





В средата поставяме отделенето в началото най-малко парче тесто.





Покриваме с кърпа и оставяме питката да втаса на топло за 1 час.





След като е втасала, я намазваме с 1 жълтък + 1 с.л. олио. Украсяваме със сусам и маково семе.








Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 30 минути.





След изваждане от фурната я поръсваме с малко студена вода и я покриваме с кърпа, за да стане още по-мекичка.








Ами какво да ви кажа...харесвам си я! :))
Мекичка и пухкава...
...ии свърши за нула време :)

Желая ви добър апетит!
И слънчево настроение през днешният ден!












*********************************************************************************************************






Предложете на приятели, като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!

3 коментара: