Реших да пробвам...
Рецептата я събрах от тези на другите ми два козунака.
А, месенето - само веднъж... До последно не знаех, дали ще има конци, но на сутринта като извадих тестото от хладилника, честно казано се развълнувах. Е, конците не са толкова много, като при другите два козунака /тук и тук/, но ги има.
Това е, както казвам аз - мързелив козунак. 😆
Много съм доволна от резултата, а най-много - домочадието. 😃
Може да направите 2, 3 или 4 козунака, в зависимост от това колко големи искате да бъдат.
Продукти:
6 яйца /1 яйце отделяме за намазване/
300 мл топло мляко
1 кубче жива мая
270 гр. захар
2 ванилии
1 кг брашно
120 мл разтопено масло
захар за поръсване
*Допълнение от 01.04.2019 г.:
Получих няколко запитвания, за добавянето на настъргана лимонова кора, стафиди, бадеми, локум, течен шоколад...
Разбира се, че може да добавите! Въпрос на личен вкус!
В този козунак, аз не съм добавила, защото исках да е изчистен, тъй като в другите ми два вида има от всички горе изброени продукти.
Така че, мили дами, може да добавите това което обичате, спокойно и без притеснения.
Поздрави!
Ина
Начин на приготвяне:
1. Разтваряме маята в 300 мл топло мляко с 1 с.л. захар и 6 с.л. брашно. Оставяме да втаса за 10-15 минути на топло.
2. През това време, разбиваме 5-те яйца с останалото количество захар.
3. Изспиваме вече втасалата мая при яйцата и разбъркваме добре.
4. Пресяваме брашното.
5. Постепенно го добавяме към яйчената смес /не слагайте наведнъж цялото количество/.
6. Замесваме леко лепнещо и меко тесто, като при самото месене, "вкарваме" разтопеното масло в тестото. Топим ръцете в маслото и месим.
7. Намазваме добре с олио, вече измесеното тесто, поставяме го в гопям съд или чиста найлонова чанта, завързваме добре и прибираме опакованото тесто в хладилника за цялата вечер.
8. На сутринта го изваждаме и разделяме на 2, 3 или 4, парчета.
Всяко едно парче, разделяме също на 3.
*Конци се виждат, дори и в суровото тесто.
9. С помоща на дланите, разтегляме на фитил и усукваме.
10. Трите усукани фитила, заплитаме в плитка и поставяме в намаслена подходяща форма за печене /може и покрита с готварска хартия/. Покриваме с кърпа и оставяме за 1ч. до 1 ч. и 30 мин., да втасат.
11. Втасалите козунаци, намазваме с разбитото яйце и поръсваме със захар.
12. Печем в загрята фурна на 160 градуса, за 25-35 минути.
*Тук пак ще вметна, че е хубаво да ги наглеждате, заради различията на всяка фурна.
И най-важното за хубави козунаци е, че не трябва да се препичат, за да не станат сухи.Ако случайно започнат да прегоряват отгоре, а все още не са се изпекли, ги покрийте с алуминиево фолио.
****************************
От същото тесто, завъртях и една козуначена пита с течен шоколад...
Ако решите да пробвате и нея, ще ви е необходим течен шоколад 400 мл.
Разделяме тестото на 3 еднакви части.
Всяка част разточваме на кора с диаметъра на тавата в която ще печем /при мен 35 см/.
Първата кора, поставяме върху намаслена хартия за печене и я намазваме споловината течен шоколад.
Поставяме отгоре втората кора, която също измазваме с останалия шоколад и покриваме с третата кора.
Рзрязваме на 16 еднакви триъгълника.
Усукваме ги в една посока.
Намазваме с разбито яйце и поръсваме със захар.
Оставяме да втаса за 1 час и печем в предварително загрята фурна на 160 градуса за около 30 минути.
Да ви е сладко!