Страници
▼
Страници
▼
Едно приятно интервю с Блоговодител
▼
петък, 1 януари 2016 г.
Карамелена торта
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА, Сладурковци!
Желая ви една година изпълнена с много обич, топлина, радост и благодат!
Бъдете здрави и щастливи!
Предлагам ви едно невероятно карамелено удоволствие!
Пухкав карамелен крем съчетан с пандишпанови блатове...
За Нова година реших да направя торта с по-различен вкус, с вкус на карамел.
Направих го на базата на любимият ми домашен крем за торти, като леко промених начина на приготвяне и съставките. Вкусът е....мммм...уникален!
Украсих тортата със снежинки, за да сме в синхрон със сезона :))
Доволна съм от резултата, а още по-доволна от мнението и оценката на всички които успяха да я опитат. :))
Надявам се да хареса и на вас.
Ако нямате време или просто не ви се занимава сами да си направите блатове, може спокойно да използвате готови пандишпанови блатове.
Да започваме:
Рецепта:
За блатовете:
Готови пандишпанови блатове
или
7 яйца
7 с.л. брашно
7 с.л захар
1 бакпулвер
За крема:
3 яйца + 1 жълтък
400 гр. захар
2 с.л. разбита сладкарска сметана
80 гр. масло
1 1/2 л прясно мляко
2 ванилии
140 гр. брашно
70 гр. натурално нишесте
200 мл сладкарска сметана
100 гр. млечен шоколад
20 гр. масло
1 банан
100 гр. орехи
Начин на приготвяне:
Ако сте решили сами да си направите блатовете...
Разделяме белтъците от жълтъците.
Белтъците се разбиваме във голяма купа на висока скорост. След като станат на сняг добавяме 1 с.л. захар и разбиваме още около 1 минута.
Жълтъците разбиваме в друга купа, като постепенно добавяме останалите 6 с.л. захар. Бъркаме докато сместа придобие бледо-жълт цвят.
Жълтъците добавяме към белтъците и разбъркваме за около минута.
Брашното и бакпулвера пресяваме, смесваме и постепенно добавяме към яйчената смес. Разбъркваме бавно на най-ниската степен на миксера, не повече от 40 секунди, като внимаваме белтъците да не спаднат.
Изсипваме вече готовата пухкава смес в намаслена и поръсена с брашно тава /при мен с диаметър 22-24 см/.
Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20-25 минути /проверяваме дали блата е изпечен със суха клечка/.
Разрязваме готовия блат на три еднакви по дебелина блата.
Кремът:
Карамелизираме си захарта в тенджерка до златисто кафяво и разтопяване на цялата захар, като от време на време разбъркваме. Добавяме прясното мляко.
При наливането на млякото карамелизираната захар стяга а дъното, това да не ви притеснява. Разбърквайте от време на време, при завиране на млякото захарта вече ще е разтопена.
Разбиваме си яйцата, пресяваме брашното заедно с нишестето и ги добавяме към разбитите яйца.
Отдръпваме от котлона млякото и лъжица по лъжица добавяме към яйчената смес, като внимаваме да не се пресече. Връщаме вече затоплените яйца в тенджерката при останалото мляко, добавяме ванилиите и бъркаме докато се сгъсти и заври за около минута.
Отдръпваме от котлона и оставяме да се охлади.
Разбиваме маслото до пухкавост с миксер и добавяме към вече охладения крем.
Разделяме сметаната на две половини по 100 мл.
100 мл от сметаната разбиваме на сняг с миксер и добавяме 2 с.л. захар. Разбиваме докато захарта се усвои.
Взимаме 2 с.л. сметана и добавяме към яйчено-масления крем. Разбъркваме леко с шпатула до хомогенна смес. Така масленият крем става по-лек и пухкав.
Останалата разбита сметана си заделяме за декорация на тортата.
Сглобяваме тортата като...
поставяме първия блат върху подходящ поднос, отгоре изсипваме 1/3 от крема и разпределяме равномерно по цялата повърхност. Поръсваме със смлени орехи и оторе слагаме вторият блат.
Изсипваме втората част от крема, отново разпределяме равномерно и отгоре нареждаме нарязаният на кръгчета банан.
Поставяме и третият блат и останалият крем с който измазваме цялата торта, включително и страните й.
Останалите 100 мл сметана затопляме на котлона и преди да заври добавяме начупеният на парчета шоколад. Оставяме за няколко секунди да се отпусне, добавяме и 20 гр. масло и разбъркваме до получаване на еднородна смес.
Заливаме с ганаша готовата торта оставяме на студено да стегне и украсяваме с останалата разбита сметана.
Желателно е тортата да престои в хладилник една нощ, за да може блатовете да омекнат от крема.
Това е!
Една лесна тортичка с превъзходен вкус!
Да ви е сладко!
И още веднъж... Успешна и благополучна Нова Година 2016 !!!
********************************************************
Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!
Няма коментари:
Публикуване на коментар