Продукти:
800 гр спанак
1/3 стрък праз лук /може да се замени с 1 глава стар лук/
1 к.ч. олио
3 скилидки чесън
1 ч.л. черв.пипер
1/3 ч.ч. доматен сок
черен пипер
сол
1 с.л. пресен копър /нарязан/
4 яйца
150 гр сирене /по желание/
масло
Начин на приготвяне:
Спанака измиваме добре и го нарязваме на едро. Праз лука и чесъна, нарязваме на ситно.
Запържваме лука в сгорещеното олио, добавяме чесъна, разбъркваме и добавяме доматения сок /използвайте тенджера или дълбок тиган, за да се побере спанака/. Отдръпваме от котлона, прибавяме спанака, 1 к.ч. вода и връщаме обратно на котлона. След като леко поомекне, добавяме доматения сок, черен пипер и сол на вкус. Оставяме да се задуши, като от време на време разбъркваме. Задушаваме до омекване на спанака и сваряване на доматения сок.
Отдръпваме от котлона, добавяме копъра и натрошеното сирене, разбъркваме и изсипваме в подходяща тавичка. Правим 4 малки кладенчета и чукваме по едно яйце в тях.
Леко посоляваме отгоре яйцата и слагаме по малко парче масло върху тях. Запичаме в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15-20 минути или до готовност на яйцата.
Сервираме ястието топло.
Добър апетит!