Блоговодител - кулинарен пътеводител

петък, 31 март 2017 г.

Яйчена разядка


Пролетно да ви е Приятели...

...с една вкусна и весела разядка.

Яйчената разядка е чудесно предястие. Засищащо, кремообразно и много лесно за приготвяне.
А ако решите да вложите и малко фантазия, тази обикновенна разядка може да се превърне в една красива и пъстра пролетна картина.







Продукти:

5 яйца
200 гр. извара
150 гр. сирене
1 майонеза
3 с.л. кисело мляко
 сок от половин лимон
2 стръка зелен лук
1 стрък копър
сол
черен пипер

100 гр. кашкавал




Начин на приготвяне:

Яйцата слагаме в съд на котлона да се сварят. След като са готови ги настъргваме в дълбока купа. Добавяме изварата, натрошеното сирене, майонезата, киселото мляко, нарязаните на ситно зелен лук, сока от лимон, сол на вкус, пресен копър и черен пипер. Всичко разбъркваме добре. Поръсваме с настърган кашкавал. 










По желание можем да се украсим, като използваме единият белтък от яйцата за стъбло на дърво, малко магданоз за корона и трева и маслини нарязани на ивички за дооформяне на дървото, за да заприлича на бреза. 
Готовата разядка поднасяме охладена.








И това е!
Бързо, лесно, вкусно!




Рецептата за яйчената разядка, може да откриете и в новият вкусен пролетен брой на кулинарното блогосписание  SO into FOOD.
Благодаря на прекрасните момичета от екипа, за доверието!





И нещо от сърце за слънчево настроение...


Пролет

Ти чул ли си как свири чичопей,
когато пролетта се кичи в бяло,
синигерът със страстните му трели,
цвъртеж на лястовичка полетяла.

Упойван ли си с мирис на трева,
с ухание на теменужки диви,
куп бисерчета в тъмната гора,
с които се закичват самодиви.

Целуван ли си ти във ранно утро
от слънцето окъпано в росата,
когато леко тих ветрец подухва
и нежно те погалва по косата.

Заспиваш ли си вечер уморен,
когато вънка влюбен славей пее,
от пролетта погълнат, покорен,
в далечната луна очи зареял.



Кирил Христов


четвъртък, 30 март 2017 г.

Салата с червено цвекло


Здравейте Приятели,

за днес съм ви приготвила една пъстра и много вкусна салата.
Напоследък доста често обядвам с нея, защото освен че е вкусна е и засищаща.
Приготвянето й е лесно, с малко продукти, а вида й е интересен и представителен, което я прави подходяща  и за гости. Разбира се, ако обичат цвекло. :))









А ето и начина по който да си я приготвите...




Продукти за 1 бр. салата / 1 порция /:

1 средно голям картоф
1 яйце
3 с.л. настъргано червено цвекло /мариновано/
3 с.л. майонеза
3 с.л. настърган кашкавал /с връх/




Начин на приготвяне:

Картофа и яйцето сваряваме.
След като се сварят, в отделни съдове ги настъргваме. Настъргваме и цвеклото /ако е на шайби/.
И започваме реденето на продуктите, за да оформим салатата.
В подходящ съд или малък ринг най-напред поставяме настъргания картоф, леко притискаме. Върху него поставяме цвеклото и отново леко притискаме.
Следва яйцето, след него майонезата и завършваме с настърганият кашкавал.
Ако сме използвали ринг, внимателно го отделяме.
И сме готови...
Можем да поднесем нашата пъстра и цветна салата.









Също така, може и предварително да разбъркате всички продукти и тогава да я поденесете оформена.

Лесно, бързо и вкусно!

Желая ви, прекрасно настроение и добър апетит!


Благодаря на Антоанета Кислякова за идейката! 😊











понеделник, 27 март 2017 г.

Кекс с орехи и какао


Ще ми повярвате ли ако ви кажа, че вкъщи от всички сладки изкушения, кексът е на почит, особенно и с орехи. :))
Дори и най-сложната и завъртяна торта да направя, все ме питат: "А кекс кога ще направиш?" :))
Не, че не обичат торти, напротив обожават ги, но кексът си е кекс, класически десерт - бърз, лесен и вкусен.
А и как да не е така, като кексът дори и мен ме връща в топлите ми спомени от детските години.
Още помня как милата ми майка, стоеше до мен и ме напътстваше: "Трябва хубаво да се разбърка, за да се стопи захарта... Сложи още малко брашно... Да, готово е вече!... Спри да бъркаш ти казах, готово е!" :)) За мен това занимание беше много забавно и интересно.
Даа...спомени, хубави и изпълнени с много радост и любов.
Вярвам, че и с вас е така..









Експереминтирала съм по всякакъв начин със съставките и самото приготвяне, само с белтъци, само с жълтъци, с прясно мляко, с кисело, с вода, с шоколад и с какво ли още не...за да стигна до извода, че вкъщи имаме две любими рецепти за кекс. Едната разбира се е кексът с карамелов крем /рецептата може да намерите тук / и другата е тази, която сега ще ви покажа...

С удоволствие ви представям подобна на мамината рецепта за кекс /или по-скоро рецептата на всички майки от зората на демокрацията, записана в дебелият им, кулинарен тефтер/.
От съставките единствено съм заменила киселото мляко с айрян, содата с бакпулвер, разбих белтъците отделно от жълтъците и добавих орехи за контраст. Ако обичате повече да ви е сладко, може да добавите още 1/2 ч.ч. захар /или на вкус/.



Продукти:

4 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. олио
1 ч.ч. айрян
1 бакпулвер
2 ванилии
2 ч.ч. брашно
2 с.л. какао
1/3 ч.ч. орехи
пудра захар за поръсване



Начин на приготвяне:

Най-напред смиламе, счукваме или настъргваме орехите и ги оставяме настрана.
Отделяме жълтъците от белтъците.
Жълтъците, разбиваме с 1 ч.ч. захар до побеляване. Добавяме олиото и разбъркваме. В айряна разтваряме бакпулвера и изчакваме за секунди да се активира. Прибавяме айряна към сместа и разбъркваме. Пресяваме брашното и по малко го добавяме към сместа. Отново разбъркваме добре.

В отделна купа, разбиваме белтъците с останала захар на сняг. Взимаме готовата жълтъчна смес, която е доста гъста и постепенно, на няколко пъти я добавяме към белтъците, като бъркаме или със шпатула или на най-ниската степен на миксера. Отделяме 1/3 от вече готовата смес в друга купа и към нея добавяме пресятото какао. Разбъркваме добре.









В намаслена и поръсена с брашно форма за печене, сипваме 1/2 от бялата смес, отгоре поръсваме с половината смлени орехи, следва какаовата смес, бяла смес и завършваме с орехи. Печем в предварително загрята фурна. Първо за 15 минути на долен реотан и след това на два реотана за 15-20 минути на 170 градуса.










Тук отново ще вметна, че е желателно да наблюдавате кекса и да проверите дали се е изпекъл с дървена клечка, защото всяка фурна има своите особенности и пече по различен начин.

След като кексът се е изпекъл, го оставяме леко да поизстине. Обръщаме го в подходящ поднос и поръсваме с пудра захар.













Също така искам да поясня за бакпулвера в айряна. Знам че, ще има доста домакини които ще попитат, защо добавям бакпулвера в айряна, а не в брашното...
С годините и опита, който придобих в кухнята, най-напред замених в сладките изделия изцяло содата като набухвател с бакпулвера. Бакпулвер съм разтваряла, както в айрян, кисело мляко така и във вода. Мога да ви уверя, че винаги и всичко бухва, без значение дали бакпулвера е разтворен в киселото мляко или е добавен в брашното. Преди няколко години, реших да пробвам, защото все пак основната съставка в бакпулвера е сода и е нормално да се активира в кисело мляко. А и по този начин със сигурност се елеминира неприятната миризма на сода. Защото не веднъж съм имала горчивия опит, дори и с бакпулвер, който съм добавила в брашното, да има лек аромат на сода.
Така че, не се притеснявайте. Ще бухне! А пък ако ви изглежда не сигурно и имате притеснения, сложете бакппулвера в брашното. И в двата случая кексът ще стане точно такъв, какъвто трябва!






И със сигурност ще имате страшно пухкав, бухнал и вкусен кекс!
Кекс с орехи и какао!
Особенно горната коричка, която е като ореховки....мммм...страхотно. :))



А сега ви оставям да го пробвате и вие, и ви желая прекрасно настроение и да ви е сладко! ☺








вторник, 7 март 2017 г.

Козуначени рулца с течен шоколад

Здравейте Приятели,

с наближаването на пролетта, в нашата кухня започва да ухае все по-често на козунак. Освен това в къщи всяко нещо приготвено с шоколад е на почит. :)) За това реших да изненадам любимите ми...
Разбира се и друг път в козунаците съм слагала шоколад или мармалад, но този път реших малко да променя рецептата на тестото и формата. Така, получените козуначени рулца са по-плътни и меки /поради по-големият брой на яйцата и маста в тях/ и са подходящи за хапване по всяко време на деня, и за почерпка на близки и на гости.
От посочените продукти на мен ми се получават около 30 бр. рулца.










Продукти:

9 яйца /1 яйце за намазване/
320 гр. захар
300 мл прясно мляко
2 ванилии
2 щипки сол
1 кубче прясна мая
100 гр. масло
100 гр. мас
1,200 гр. брашно / + / - /  100 гр ./

течен шоколад


Начин на приготвяне:

Най-напред разтваряме маята в топлото мляко с 1 с.л. захар и 8 с.л. брашно. Оставяме да втаса за 10-15 минути на топло.

Предварително пресяваме брашното. Разтопяваме маслото и маста, заедно.

В дълбока купа, разбиваме 8-те яйца, останалата захар, сол, ванилия и вече втасалата мая. Добавяме постепенно брашното. Замесваме меко, гладко и еластично тесто, като при самото месене усвояваме маслото и маста /топим ръцете в мазнината и месим/. Покриваме готовото тесто с кърпа и го оставяме да втаса 1 час.

От готовото тесто разточваме кори дебели около 3-4 мм, които разрязваме на правоъгълници - 7/16 см /горе-долу, разбира се/. Намазваме ги с олио и с течен шоколад в двата края. Навиваме всеки край на рулце към средата. Нареждаме рулцата в тава, покрита с хартия за печене, която предварително сме намазали с масло. Оставяме ги да втасат за 1 час, след което ги намазваме с разбито яйце и поръсваме със захар. 
















Печем ги в предварително загрята фурна на 150 градуса за около 20 минути или до покафеняване.







И това е!
Меки, ароматни и изключително вкусни козуначени рулца!






Добър апетит и прекрасен ден, Ви желая! ☺