Блоговодител - кулинарен пътеводител

четвъртък, 23 февруари 2017 г.

Бисквитена торта


Здравейте Слънчовци!

Прекрасен и слънчев ден е навън...зареждащ, позитивен и носещ много радост и усмивки.
И както обещах, днес ще ви покажа бисквитената тортичка.
Тя е съвсем обикновенна, но с малко повече фантазия и желание, може да придобие необикновен вид с който да предизвикате възхищение в очите на близките си. При мен се получи точно това! Какво повече ми трябва... Щастлива съм, когато всички около мен са усмихнати и доволни! 











Продукти:

1 1/2 голям пакет бисквити "Закуска" какао

прясно мляко за топене на бисквитите
1 ч.л. ром


За крема:
2 пакета пудинг ванилия на др.Йоткер
1 л прясно мляко
3 яйца
10 с.л. захар /или на вкус/


За крема за измазване:
1 пакет крем Оле ванилия на др.Йоткер /без варене/
350 мл прясно мляко
100 мл сладкарска сметана


За ганаша:
150 гр. млечен шоколад
100 мл сладкарска сметана


За украсата:
шоколад /по желание бял, млечен, черен/



Начин на приготвяне:

Най-напред приготвяме крема, за да има възможност да изстине докато се занимаваме с останалите "неща".
Слагаме млякото в тенджера на котлона да заври заедно със захарта. Отделно в купа разбиваме яйцата, добавяме малко студена вода и двата пудинга. Разбъркваме до хомегенизиране.
След като млякото заври, го отдръпваме от котлона и по-малко добавяме от него към яйчената смес, за да се темперира и яйцата да не се пресекат, след като ги добавим към останалото мляко. След като сме достигнали желаната температура, изсипваме на тънка струйка яйченат смес към останалото топло мляко. Връщаме на котлона, оставяме да поври до сгъстяване, като непрекъснато бъркаме. След като кремът ни е готов, го оставяме на страна да се охлади.

Взимаме подходяща форма с диаметър 24 см, най-добре с отделящ се ринг или ако не разполагате с такава, застелете формата с която разполагате с домакинско прозрачно фолио. 
Към прясното мляко в което ще топим бисквитите, добавяме чаена лъжичка ром за аромат.
Топим бисквитите за кратко в млякото и ги нареждаме на дъното на формата. Върху тях изсипваме 1/3 от изстиналият вече крем. Заглаждаме равномерно крема, така че да го разпределим навсякъде. Отгоре нареждаме втори блат от бисквити натопени в млякото. Отново крем 2/3 и отново рапределяме равномерно. Следва трети блат от бисквити натопени в мляко. Изсипваме върху тях и последната част от крема, заглаждаме и завършваме с четвърти ред от бисквити, които също сме натопили в млякото. След като сме приключили със сглобяването на тортата я поставяме за няколко часа в хладилника, за да може пудинга да стегне. 
Аз лично я приготвих вечерта и я оставих да "пренощува" в хладилника. На следващия ден я довърших.
След като пудинга е стегнал, изваждаме тортата от формата.





Приготвяме крема за измазване. В дълбока купа смесваме пряното мляко и крем Оле. Разбиваме с миксер според указанията на пакета. Отделно в друга купа, разбиваме сметана до пухкавост. Накрая смесваме крема и сметаната и с шпатула разбъркваме внимателно. С готовия крем измазваме тортата.
Ганаша приготвяме, като загравяме сметаната, заедно със шоколада начупен на малки парченца. След като шоколада се разтопи, разбъркваме хубаво до хомегизиране. Оставяме го настрана леко да изстине и да се посгъсти. 
С готовия ганаш, заливаме тортата. 
Декорацията, приготвяме като разтопяваме шоколада, поставяме го в шприц или пош и върху хартия за печене или фолио, правим фигурки по наш избор и фантазия. Оставяме ги настрана, изчакваме за да стегне шоколада и декорираме с тях нашата торта.











Количеството на шоколада, зависи от големината на фигурките и техният размер. На мен ми беше необхидим половин шоколад.

И сме готови с нашата вкусна, ароматна и красива бисквитена торта!

Да ви е сладко!

Желая ви прекрасен, слъчнев и усмихнат ден!





сряда, 22 февруари 2017 г.

Киш с два вида месо и гъби


Здравейте Приятели,

днес ще ви представя и третата рецепта с която участвах в 7-ми брой на кулинарното блого списание SO into FOOD.
Това е едно много леко, приятно и вкусно ястие. То е изключително популярно във Франция и е много лесно за приготвяне.




Киш с два вида месо и гъби е едно мое "виждане" за този вид ястие. Променила съм типичното маслено тесто /което за мен лично е по-подходящо за сладки изделия/ и плънката, която е според вкуса на моето семейство.







Малко предистория

Киш е вид пай със солена плънка. Смята се, че произлиза от немския „сладкиш“ (kuchen). Рецептата се е зародила след като домакините открили бърз, лесен и ефикасен начин да използват остатъците в кухнята, вместо да ги хвърлят. Резултатът бил вкусно и хранително ястие. 
По-късно французите станали верни почитатели на киша, взели назаем рецептата, променили я по свой вкус и я превърнали в едно от най-популярните ястия за страната. Днес киш се приготвя от тестена „подложка“ с плънка от сирене, месо и зеленчуци.
Задължителни съставки на киша са яйца и пълномаслено мляко или сметана, които се изпозлват за заливка на ястието.
Основата на киша обикновено се прави от хлебно тесто от брашно и масло, но се намират и рецепти, които залагат на бутер тестото. Каква ще е плънката на ястието, избирате вие. 
Готовият киш може да поднесете по всяко време на деня.

                                                                                                                     "Розали" 





Продукти:

За тестото:
1 бр.яйце
1 ч.л. захар
¼ кубче мая
1 ч.л. сол
100 мл прясно мляко
1 и ½ ч.ч. брашно /около 300 гр./
2 с.л. олио


За плънката:
2 бр. пилешки пържоли
250 гр. свинско пушено месо
150 гр. гъби /пресни/
2 стръка зелен лук
200 мл готварска сметана
2 яйца
250 гр. настърган кашкавал
черен пипер
подправка за пиле
1 с.л. масло /твърдо/
олио за пържене
чубрица






Начин на приготвяне:

Най-напред замесваме тестото. Разтваряме маята и захарта в топлото мляко и добавяме 4-5 с.л. брашно. Разбъркваме добре и оставяме да встаса за 10 минути. В по-дълбока купа, разбиваме яйцето със солта, добавяме олиото и вече втасалата мая. Постепенно добавяме и пресятото брашното. Замесваме меко тесто. Намазваме с олио, покриваме с кърпа и оставяме да втаса за около 40 минути.
Докато тестото втасва, приготвяме плънката.
Пилешкото и свинското месо, нарязваме на малки хапки, гъбите на ивици, а зеленият лук на колелца. Най-напред запържваме гъбите в маслото, леко ги осоляваме. След като са почти готови ги изваждаме от тигана. В него наливаме малко олио и запържваме пилешкото месо, което също леко осоляваме и поръсваме с подправка за пиле. Пилешкото месо пържим до златисто и добавяме нарязаното свинско пушено и гъбите, поръсваме с черен пипер. Допържваме всички продукти за съвсем кратко време добавяме лука, разбъркваме и отдръпваме от котлона.





Намасляваме подходяща форма за печене /с отделящ се ринг най-добре - 24 см/ с масло и поръсваме с брашно. Разточваме вече втасалото тесто на кръгла кора дебела около 5 мм и я поставяме във формата за печене, като внимателно оформяме борд по стените й. С вилица леко набождаме тестото на дъното. Изсипваме плънката и я разпределяме навсякъде. Отгоре равномерно изсипваме и заливката от 2 яйца, разбити със сметаната и настърганият кашкавал. Поръсваме с чубрица. 






Печем киша в предварително загрята фурна на 170 градуса за 25-30 минути. 








И сме готови с нашият бърз и вкусен киш!

Желая ви добър апетит!

вторник, 14 февруари 2017 г.

Торта "Червено кадифе"


ღ ི ྀ ღ  

 "От всичко що пазиш най много пази сърцето си, защото от него са изворите на                                                                                                                                                 живота...!"
                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Цар Соломон
                                         
                                               
Честит Празник, Влюбени и Красиви! Честит 14-ти февруари!
Бъдете живи и здрави! Бъдете обичани и раздавайте обич!

Иии разбира се не можах да се стърпя, да не направя едно вкусно и разтапящо се сърчице!




Отдавна се канех да направя "Червено кадифе" и мисля, че точно сега е най-подходящия момент да ви я представя в блога. Изчетох доста рецепти в интернет, подбрах и взаимствах част от тях и естествено /типично за мен/, направих някои леки изменения. И съвсем разбираемо я направих във формата на сърце...



Рецепта:
За блата:
3 яйца
300 гр.захар
120 гр. меко масло
2 ванилии
1 ч.ч. айрян
червена сладкарска боя /аз съм използвала боя на прах/
2 ч.ч. брашно
2 с.л. какао
1/2 ч.л. сол
1 бакпулвер
1 ч.л. оцет


За крема:
200 гр. Крема сирене /аз използвах "Exquisa"/
250 гр. Маскарпоне
1 ч.ч. пудра захар
200 мл сладкарска сметана
1 ч.л. ром

1 бурканче гъсто сладко или желе от ягоди /или всякакви горски плодове/

За ганаша:
80 мл сметана
100 гр. бял шоколад

За измазване на тортата:
220 гр. сладкарска сметана
2 с.л. захар
червена сладкарска боя 


Начин на приготвяне:
Започваме с блата...
В дълбока купа, нарязваме маслото на малки парчета, добавяме захарта и с помоща на миксер разбиваме на пухкав крем. Едно по едно добавяме яйцата и накрая ванилията. След като сме разбили всичко добре, добавяме айряна в който сме разтворили червената боя. Разбъркваме. Постепенно прибавяме пресятото брашно, какаото и солта. И накрая към цялата смес, добавяме бакпулвера, който сме разтворили в чаена лъжичка оцет.


Изсипваме готовата смес в тавичка с откопчващ се ринг, която сме облепили с хартия за печене.


Печем блата на 170 градуса за около 30 минути, но най-добре е да се проверява с клечка, дали се е изпекъл. След като се изпече го оставяме настрана до пълното му изстиване.
Кремът, приготвяме като най-напред разбиваме сметаната на пухкав сняг. В отделна купа смесваме и разбиваме маскарпонето, сиренето крема, пудрата захар и рома. И накрая смесваме двете смеси, като със шпатула разбъркваме внимателно до тяхното хомогенизиране. 


Ганаша - 80 мл сладкарска сметана загряваме до завиране и добавяме начупеният бял шоколад. Оставяме да се разтопят и разбъркваме много добре до гладък и лъскав крем. Отделяме го настрана, до пълното му изстиване и сгъстяване.
Кремът за измазване и украса - В дълбока купа разбиваме 220 мл сладкарска сметана със захарта и червената боя на пухкав крем.

Сглобяване на тортата
След като блата е изстинал, го разрязваме на две платки. По желание може да ги изрежете под формата на сърце, но може да ги оставите и кръгли. 




Първата платка поставяме в подходящ поднос, намазваме с по-голямата част от крема, отгоре равномерно разпределяме сладкото от ягоди и върху него изсипваме останалата малка част от крема, заглаждаме равномерно. Покриваме със втората платка. Върху нея разпределяме равномерно ганаша. 






Сглобената торта измазваме отстрани и отгоре с крема за измазване и украса. Може да шприцовате рози или каквото желаете, използвайте въображението си. Като допълнение на украсата аз съм направила рози от фондан.








Оставяме готовата торта да "пренощува" една нощ в хладилника или най-малко 8 часа, преди да бъде разрязана.

И сме готови...
Получи се страхотна торта! 
Вкусна, с нежен крем и сочни блатове. А ягодовото сладко е онзи завършек, който те кара да искаш и още, и още...










И накрая от сърце ви желая...


Честит Св.Валентин на всички, които носят любовта в сърцата си !
А на тези, които все още не са я открили - честит Трифон Зарезан !


И независимо кой от двата празника празнувате днес...бъдете здрави и дарявайте близките си с усмивки, нежност, топлина и обич!




За моята Любов...

И още, и още, и още...

Аз просто искам да се сгуша в теб,
когато плача и когато съм щастлива.
Да ме погалиш с устни, с дъх, с ръце
и много бавно да ме преоткриваш.
Да измълчим ненужните слова.
А тишината да тежи от обичта ни.
Да шепнат само , влюбено , в нощта
разнежените ни до изнемога длани.
Не искам друго. Нищичко не искам.
А само тихо да се сгуша в теб.
И да заспя във най-вълшебната си приказка,
заслушана във твоето сърце...

Caribiana



четвъртък, 2 февруари 2017 г.

Хляб от лимец с маслини и розмарин


Здравейте мили приятели,

днес ще обърнем внимание на здравословното хранене и едновременно с това ще ви представя втората рецепта с която участвах в кулинарното блогосписание SO into FOOD, а  именно хляб от лимец с маслини и розмарин.




Предполагам, че повечето от вас са запознати със здравословните ползи от консумацията на тази изключително лековита житна култура. За това накратко:
- Лимецът е богат на протеини, представлява изключително силен антиоксидант и биопродукт с добри лечебни свойства. Лимецът е изключително богат на витамините А, В и Е, белтъчини и минерали (цинк, магнезий, манган, фосфор). Високото съдържание на магнезий прави лимеца изключително полезна храна за спортуващи хора и особено такива, които страдат от мускулни крампи и разтягания. Регулира метаболизма, подобрява имунната система, понижава кръвната захар и нивата на холестерола. И не на последно място, този вид пшеница се оказва по-поносим за хора, които проявяват непоносимост към глутена и не могат да консумират бяло брашно.




За това, повече няма да се бавя и ви представям вкусният и здравословен хляб от лимец...


Рецепта:

500 гр. Брашно от лимец
1 бр. яйце
230 мл топла вода
½ кубче жива мая
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
3 с.л. олио
10 бр. маслини /обезкостени и нарязани на малки парченца/
Розмарин /за поръсване/




Начин на приготвяне:

Най-напред разтваряме маята заедно със захарта в топлата вода. Добавяме 7-8 с.л. от пресятото брашно от лимец. Разбъркваме добре с дървена лъжица и оставяме настрани за 10-15 минути да шупне.

През това време в подходяща дълбока купа, разбиваме яйцето, добавяме солта, олиото и вече втасалата мая. Разбъркваме добре и постепенно добавяме предварително пресятото брашно. Замесваме меко, съвсем леко лепнещо тесто, като към края на месенето добавяме маслините. Месим около 10 минути. Намазваме готовото тесто от всички страни с олио, връщаме го обратно в купата, покриваме с фолио и оставяме на топло да втаса за 1 час.







След като тестото е втасало го поставяме в пододяща форма за печене, която предварително сме намаслили и поръсили с брашно. 




Разпределяме го равномерно във формата, поръсваме с розмарин и леко притискаме с пръсти. 





Така оформеното тесто, покриваме с фолио и оставяме повторно да втаса за 40 минути.
Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, първоначално за 10 минути и след това намаляваме градусите до 180 и продължаваме печенето още 30 минути.

Готовият изпечен и топъл хляб увиваме в памучна кърпа до пълното му изстиване и чак тогава разрязваме.








Не се колебайте и пробвайте, ще останете доволни от резултата.
Хлябът от лимец е по-плътен и тежък, изключително вкусен и засищащ.

Желая ви добро настроение и добър апетит!