Блоговодител - кулинарен пътеводител

петък, 21 октомври 2016 г.

Тутманик


Здравейте Приятели,

днес ще направим един пухкав тутманик с по-различна форма.
Лесен за приготвяне и много вкусен.








Необходимото време с което трябва да се запасите е около 3 часа. И ако искате да съкратите това време на половина, може да си замесите тестото от вечерта и да го оставите да пренощува в хладилника.

Започваме...


Рецепта:

2 яйца
6 с.л. олио
1 к.л. оцет
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
350 мл хладка вода
3 с.л. кисело мляко
1 кубче мая
брашно около 1 кг


За плънката:

3 яйца
300-400 гр. сирене


За намазване:

1 жълтък
1 с.л. олио
1 с.л. кисело мляко /с връх/


масло за намазване



Начин на приготвяне:

Най-напред разтваряме маята в хладката вода, заедно с 1 ч.л. захар и брашно, така че да се получи каша и оставяме на страна да втаса за около 10 минути.
В дълбока купа пресяваме брашното /не слагайте всичкото наведнъж, пресейте първо около 600-700 гр. и след замесване на тестото добавяйте по малко брашно, до получаване на меко тесто/, правим кладенче в средата и добавяме 2-те яйца, оцета, солта, киселото мляко и накрая втасалата мая. Замесваме меко тесто, което оставяме да втаса 1 час.




През това време си приготвяме плънката, като разбиваме яйцата със сиренето.

След като тестото е втасало, го разделяме на 2 или 3 топки




и разточваме всяка топка на четириъгълна кора, дебела около 5 мм. Намазваме кората с олио и поръсваме съответно 1/2 или 1/3 част от плънката в зависимост от това дали имаме 2 или 3 кори.






Навиваме на руло и разрязваме на еднакви "охлювчета", през около 3 пръста.




Нареждаме "охлювчетата" обърнати в тава намазана с масло, като оставяме разстояние между тях. Покриваме с кърпа и оставяме тутманика да втаса за 1 час.




След като е втасал го намазваме с разбитият жълтък към който сме добавили лъжица олио и кисело мляко.






Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 30-35 минути.
След като тутманикът се е изпекъл го намазваме с разтопено масло, покриваме с хартия за печене, а върху хартията кърпа и го оставяме за 5 минути да омекне и попие маслото.




И сме готови с нашият невероятно пухкав, мек и ароматен тутманик!

Желая ви добър апетит и прекрасно настроение!














Допълвам публикацията с пресни и топли снимки от 15.02.2018 г., с тази разлика, че не съм нарязала рулата на колелца, а съм ги поставила директно в тавата...
















































Да ви е сладко!