Блоговодител - кулинарен пътеводител

сряда, 27 април 2016 г.

Пита "Ралица"


Днес ще ви покажа как да си приготвите една красива пита, която направих за Цветница, за това са и малките цветчета в нея.
Реших да я нарека "Ралица", защото е направена за моето красиво цвете Ралица.








И така...



Рецепта:

2 яйца /отделяме 1 жълтък за намазване/
1 ч.л. сол
1 к.л. захат
7 гр. суха мая
2 с.л. олио
2 с.л. кисело мляко
150 мл топла вода
брашно около 600-700 гр. /в зависимост от брашното/
масло за намазване


Начин на приготвяне:

В дълбока купа или тава, пресвяваме около 400-500 гр. брашно към което добавяме сухата мая и разбъркваме хубаво. Правим кладенче в средата и добавяме 1 яйце и 1 белтък /жълтъка отделяме за намазване/, солта, захарта, киселото мляко, олиото и накрая топлата вода. Разбъркваме с дървена бъркалка, малко по-малко добавяме брашно при необходимост. Замесваме меко тесто. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса за 1 час.
След като е втасало, го разделяме на 4 части, както съм показала на снимката - 1 голяма, 1 средна, 1 малка и 1 още по-малка.




Предварително си намасляваме тавата.

Взимаме голямата част тесто и разточваме на правоъгълна кора дебела около 3 мм, намазваме с олио и навиваме на руло.






С помоща на ножица разрязваме рулото на малки кръгове около 2 см под диагонал. Нареждаме ги във външният край на тавата, като оставяме разстояние между тях.






Взимаме средната част тесто и отново разточваме на кора дебела 2-3 мм. От нея изрязваме с помоща на чаша кръгове.




Взимаме 6 или 7 кръга и наполовина ги наслагваме един върху друг.






Навиваме на рулце и с пръсти леко притискаме в средата. С помоща на ножица разрязваме наполовина и си имаме 2 розички.








С пръсти леко извиваме листенцата навън и прищипваме в средата. Нареждаме ги в тавата на разстояние една от друга. Остатъците които оставят от изрязването на кръговете, премесваме отново, разточваме на кора и изрязваме кръгове и така до получаване ни необходимият брой розички - 7 бр.






Взимаме най-малката част тесто и оформяме топка.
Последната част тесто, разточваме на кора и изрязваме лентички, широки около 5-6 мм.




Намазваме оформената топка с олио и започваме нареждането на лентичките върху нея, така че да получим решетка.
Нареждаме 6-7 лентички успоредно една до друга, тях през една прегъваме към средата и поставяме една лентичка напречно. След това прегънатите лентички връщаме на мястото си, така че те минават върху напречната лента. Повтаряме "упражнението" по същият начин и с останалите лентички, които не бяхме прегъвали и поставяме втора напречна лента. И така по този начин до края на топката и от двете страни.











След като сме сплели лентичките, отрязваме стърчащите краища на около 1 см от топката и ги прегъваме под нея. Поставяме я в центъра на тавата.






Ако ви остане малко тесто, направете малки топченца и ги поставете между розите.




И сме готови с оформянето. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса 30 минути.
Намазваме с рабит жълтък в който сме добавили 1 с.л. олио.




Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 30 минути.

След като питата е изпечена я изваждаме от фурната и я намазваме разтопено масло, покриваме с кърпа леко да се задуши и след около 5-10 минути, може да я поднасяме за хапване.







Вкусна малка пита, мекичка и ухаеща на масълце!

Добър апетит!


понеделник, 25 април 2016 г.

Шоколадово-карамелени пасти


Здравейте Слънчовци!

Днес ще ви покажа едни топящи се пастички, които приготвих по случай вчерашният празник Цветница за моето прекрасно момиче!








Вкусът е божествен! Лек и пухкав карамелен крем, шоколадови блатове, покрити с нежен шоколадов мус...
Пастичките са много лесни и бързо се приготвят. Дозата е за 6 бр.








Да започваме...



Рецепта:

За блатовете:

4 яйца
100 гр. захар
1 1/2 с.л. какао
50 гр. млечен шоколад
100 гр. брашно
1 к.л. бакпулвер


За карамеленият крем:

300 мл сладкарска сметана
1/3 ч.ч. захар
1 ч.л. масло


За шоколадовият мус:

50 гр. сладкарска сметана
50 гр. млечен шоколад
1 к.л. масло


За украсата:

50 гр. сладкарска сметана
5-6 ягоди
шоколадови пръчици


компот, сок, прясно мляко или захарен сироп за сиропиране на блатовете



Начин на приготвяне:

Блата
Отделяме жълтъците от белтъците.
Белтъците разбиваме на сняг заедно със захарта и един по един добавяме жълтъците, като непрекъснато бъркаме.






Разтопяваме 50 гр. млечен шоколад на водна баня и го прибавяме към яйчената смес.
Разбъркваме внимателно на най-ниската степен на миксера.
Пресяваме брашното с какаото и бакпулвера и ги добавяме към сместа. Разбъркваме внимателно.




Намасляваме си формата за печене /аз съм използвала правоъгълна алуминиева форма с размери 21/14 см/ и изсипваме сместа в нея. Печем блата на 170 градуса за около 30 минути в предварително загрята фурна.




След като блата е изпечен го оставяме да се охлади без да го вадим от формата.




Крема
Докато блата се пече, се заемаме с приготвянето на карамеленият крем.
В тиган с незалепващо покритие карамелизираме захарта с маслото.




След като карамелът е готов, добавяме 80 мл сладкарска сметана и разбъркваме добре. Оставяме настрана да се охлади.




Останалата сметана която сме отделили за крема, разбиваме до пухкавост и към нея добавяме охладеният карамел. Разбъркваме много добре.






Муса:
Загравяме в подходящ съд 50 мл сметана и добавяме начупеният шоколад и маслото. Оставяме да омекнат и разбъркваме до пълното разтопяване на шоколада и получаване на хомогенна смес. Полученият ганаш оставяме да изстине и го прибираме в хладилника за 30-40 минути. След като се е изстудил много хубаво, го разбиваме на най-вискоката степен на миксера до пукавост. И шоколадовият мус ни е готов.



Сглобяване на пастичките
Разрязваме блата на 3 отделни платки.




Разделяме крема на 2 по-големи части и една по-малка.
Поставяме първата платка в подходящ поднос, сиропираме я леко и я намазваме с едната по-голяма част от крема.




Отгоре поставяме втората платка, отново сиропираме, нанасяме крем и завършваме с третата платка, която също сиропираме и намазваме с най-малката част от крема.






Накрая намазваме с шоколадовият мус и съвсем леко по страните на пастите.




Разрязваме пастите на 6 еднакви парчета и украсяваме всяко парче с разбита сметана, ягоди и шоколадови пръчици.










Разкошни пасти!
Меки, сочни, пухкави, а тази комбинация на карамел и шоколадов мус е невероятна!








Желая ви прекрасно настроение и ....
Да ви е сладко!



И накрая, на патеричка...

Честит Имен Ден на всички, които носите имена на цветя!
Бъдете здрави и благословенни!

..иии..

Честит Празник на моето малко Слънце - Ралица !
Нека ми е жива и здрава...
Обичам те!











***************************************************************************